При поредна проверка по реда на надзора за законност на

...
При поредна проверка по реда на надзора за законност на
Коментари Харесай

ВАП откри сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци

При поредна инспекция по реда на надзора за правда на Върховната административна прокуратура /ВАП/ са открити съществени нарушавания при установяване на размера на локалните налози в наредби, признати от общинските препоръки.
Мерките на ВАП са във връзка решение на Конституционния съд от 9 април 2019 година, оповестиха от прокуратурата. С този акт са оповестени за противоконституционни повишените данъчни ставки за парцели, които се намират в курортни обитаеми места и не са главно жилище, не се отдават чартърен или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.
След влизане в действие на конституционното решение данъчната ставка за тези парцели следва да е както за всички останали - в избран от общинския съвет съответен размер от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, а не от 5 до 7 на хиляда за парцелите, ситуирани в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда - за останалите.
В хода на инспекцията са открити 44 наредби, които плануват налог за изброените парцели в по-висок размер от настоящия законов правилник.
Към сегашния миг, по отношение на формираните преписки са подадени 16 митинги до административните съдилища.
Нарушения са открити в настоящите наредби в общини Столична, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Перник, Несебър, Созопол, Поморие, Царево, Приморско, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Велинград, Хисаря, Троян, Тетевен, Ботевград, Вършец, Панагюрище, Казанлък, Шабла, Каварна и други
Целта на инспекцията е да се отстрани неравното отнасяне на притежателите във връзка с дължимия от тях веществен налог върху парцелите. Проверката на ВАП продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР