При положителен сценарий, през лятото, ако България е чувствително напреднала

...
При положителен сценарий, през лятото, ако България е чувствително напреднала
Коментари Харесай

Икономист: При напредък с ваксинацията България може да очаква 3% растеж на БВП

При позитивен сюжет, през лятото, в случай че България е сензитивно напреднала с имунизацията и това ни разреши да посрещнем есента без терзания от ново затваряне на стопанската система, можем да чакаме растежът на Брутният вътрешен продукт да е към три % за тази година. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция старши откривателят в Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ Петър Ганев. При този сюжет, стопанската система ни би трябвало от есента да стартира да наваксва с положителни темпове изгубеното с наклонност до 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи и четири-пет %, счита специалистът.

Според него, неприятният сюжет би бил, в случай че се окаже, че през есента още веднъж ще би трябвало да се вкарват някакви ограничения - поради мудна имунизация, нови варианти или недобра успеваемост на имунизациите.

Ако има ново затваряне през есента, било то и отчасти, това ще продължи да притиска капацитета на стопанската система ни, разяснява Петър Ганев. Той уточни, че сега икономическото ни развиване стъпва върху смяната в промишлеността в посока по-висока добавена стойност и в смяната в цифровата сфера. Тези области би трябвало да продължат посоката си на развиване, счита икономистът.

Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР