При положение, че доплащането от страна на пациентите при лечение

...
При положение, че доплащането от страна на пациентите при лечение
Коментари Харесай

Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

При състояние, че доплащането от страна на пациентите при лекуване е 45-50%, може да се одобри, че толкоз повече пари са нужни на системата, с цел да действа обикновено. Тази догадка изрази през днешния ден по БНР, че ръководителят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

При състояние, че в този момент страната дава към 5 милиарда лв., това ще рече още най-малко 2 милиарда Допълнително. Д-р Грозев обаче уточни, че никой не е правил планове какъв брой тъкмо средства са нужни, а хроничният дефицит на средства стартира да се отразява.

Националният рамков контракт за тази година е основал по-добри условия за финансиране, само че парите още веднъж не стигат, посочи доктор Грозев. " Да, завишават се средствата, само че когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат задоволителни досега, до момента в който не се знае тъкмо какъв брой коства тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ огромния разход в системата, е остойностяването на труда ", е неговото мнение.

Председателят на БЛС уточни, че откакто с години проблемите се неглежират и " замитат под килима ", към този момент се приказва за затваряне и банкрутиране на лечебни заведения ", добави той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч.

Коментирайки митингите на медицинските сестри и на медици от лечебни заведения в страната Венцислав Грозев посочи, че Националната здравна карта е записано, че съотношението лекари-сестри би трябвало да е 1 към едно, а от дълго време става въпрос за съответствие 1 към под 0.9. " Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един извънредно виновен и, би трябвало да бъде влиятелен труд, само че не е по този начин. Възнагражденията им са извънредно оскъдни, извънредно незадоволителни ", е неговото мнение.

Основната цел на министерството е връщане на доверието

Също по БНР заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева изясни, че следва приемане на тактика за развиване на човешките запаси в системата. Според нея сега задачата на управлението на министерството е, посредством договаряния да върнат доверието на работещите към ръководещите опазването на здравето.

Начева пое ангажимент в областите Враца и Ловеч хората да нямат проблем с достъпа до опазване на здравето, а работещите в лечебните заведения там, скоро щели да стартират да си получават постоянно парите. В отговор на въпрос, заместник-министърът разгласи, че вкарването на финансова инжекция в двете лечебни заведения не е решение, като се работи за това, всички действия да се заплащат в точния момент, като кредиторите взимат единствено част от приходите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР