При покупки през интернет най-важното е преди да извършим каквото

...
При покупки през интернет най-важното е преди да извършим каквото
Коментари Харесай

КЗП: Уверете се в коректността на онлайн търговеца преди да платите

При покупки през интернет най-важното е преди да правим каквото и да било заплащане да се убедим, че фактически насреща съществува търговец и той е в положение правилно да ни даде предлаганата от него стока или услуга. В противоположен случай рискът да останем без това, което сме поръчали, а да сме платили, е значителен. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по ТВ "Европа " във връзка наличната неотдавна и у нас функционалност на Фейсбук Marketplace за замяна на предложения сред физически лица.

"Виждаме много странни и забавни неща, като да вземем за пример автомобил за 00.00 лева ", уточни Маргаритов и напомни случаите отпреди няколко седмици с хора, които предлагаха в обществените мрежи туристически артикул.

"Основното е да се вършат съпоставки на разнообразни предложения, на екрана можете да извикате за секунди няколко оферти за идентични артикули или услуги и това да Ви даде опция за вярна ориентировка. Има съпътстващи разноски, доставка, други спомагателни ангажименти, за които би трябвало също да се внимава преди натискането на бутона "купи ". Когато става въпрос за пътувания, без значение дали се вършат в последния миг, следва да се има поради, че във връзка с цените има някои лимити, под които обективно не е допустимо да бъде предоставена качествена услуга и това, което е дадено ", акцентира ръководителят. Друг значим миг при предложение на почивки е изборът на оторизирано лице, което пък от своя страна е длъжно да е застраховало своята професионална отговорност, с цел да има гаранция, че при проблем засегнатите ще могат да разчитат на обезщетение. Иначе не се знае дали отсрещната страна ще бъде в положение да изплати каквито и да било суми даже след вероятно неоправдателно правосъдно решение.

Маргаритов изясни, че има известна разлика в метода на Комисията при осъществяването на инспекция и установяването на събитията по случая след постъпването на тъжба. Когато недоволството е във връзка закупени по интернет почивки, контролният орган ревизира на място дали обектът е категоризиран и дали в реалност категорията е в положение да даде всичко дадено в офертата. "Когато става въпрос за закупуване на стока, е сходно на случаите в елементарен магазин от комерсиалната мрежа, тъй като при дефектирала стока потребителят има право на претенция, а търговецът е задължен да извърши ремонт или подмяна. Единствената разлика е в правото на отвод. Тук ревизираме дали търговците в онлайн пространството уведомяват потребителите, че имат такова право и когато потребителите решат да го упражнят, им спомагат това да се случи и да върнат назад парите за закупената и върната стока ", обясни той.

Статистиката на КЗП сочи, че при нараснал интензитет на инспекциите нарушаванията понижават както в комерсиалната мрежа, по този начин и при предлагането на туристически услуги. Сигналите на жителите също са повече. "Това не е парадоксално. Според мен, интензивността и на контролния орган, само че и на потребителите спомага за това търговците да знаят, че има правила, да бъдат по-дисциплинирани и да дават това, което са дали обещание, а не да се пробват да мамят своите клиенти ", заключи Маргаритов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР