При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да

...
При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да
Коментари Харесай

Клиентът вече ще избира сам ремонт или замяна на дефектната стока

При покупка на дефектна стока потребителите към този момент ще могат да избират сред безвъзмезден ремонт или подмяна, до момента в който към сегашния миг това решение се взима от търговеца според от типа на дефекта и нужните средства и старания за поправката. Това заяви Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), по Bloomberg TV Bulgaria по отношение на идните промени с оглед контрактуваните от Европейския парламент нови правила при покупка на повреден артикул.
„ Целта е унифициране на разпоредбите по този въпрос във всички държави-членки, с цел да се реализира по-висока отбрана правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори”, разяснява Райков. Той изясни, че новите правила са подбудени от така наречен REFIT на европейското законодателство. На всеки пет години се прави инспекция на признати към този момент наставления и регламенти и при определяне на проблеми с оглед използването им от другите национални органи, се правят промени в нормативната уредба.
Константин Райков уточни, че процедура в България е търговците да удовлетворяват рекламациите на първо място посредством ремонт, защото това ги затруднява в най-малка степен. Но в този момент директивата планува изборът да е на потребителя. Той посочи, че въпреки всичко ще има някои справедливи ограничавания при избора, които са свързани с правилото за пропорция.
Друга смяна е обвързвана с момента на доказване на повода на несъответствието. Съгласно в този момент настоящото законодателство, в първите шест месеца от закупуването на стоката се допуска, че отговорността за съществуването на недостатък е на търговеца, т.е. той е съществувал все още на продажбата. С готвените промени през целия двугодишен гаранционен интервал за сходството на стоката ще дава отговор самият търговец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР