При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да

...
При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да
Коментари Харесай

КЗП: „Потребителите вече ще избират ремонт или замяна на дефектната стока”

При покупка на дефектна стока потребителите към този момент ще могат да избират сред безвъзмезден ремонт или подмяна, до момента в който към сегашния миг това решение се взима от търговеца според от типа на дефекта и нужните средства и старания за поправката. Това заяви Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), по Bloomberg TV Bulgaria по отношение на идните промени с оглед контрактуваните от Европейския парламент нови правила при покупка на повреден артикул.

„ Целта е унифициране на разпоредбите по този въпрос във всички държави-членки, с цел да се реализира по- висока отбрана правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори ”, разяснява Райков. Той изясни, че новите правила са подбудени от така наречен REFIT на европейското законодателство. На всеки пет години се прави инспекция на признати към този момент наставления и регламенти и при определяне на проблеми с оглед използването им от другите национални органи, се правят промени в нормативната уредба. Константин Райков уточни, че процедура в България е търговците да удовлетворяват рекламациите на първо място посредством ремонт, защото това ги затруднява в най-малка степен. Но в този момент директивата планува изборът да е на потребителя. Той посочи, че въпреки всичко ще има някои справедливи ограничавания при избора, които са свързани с правилото за пропорция. Към момента българското законодателство планува рекламациите да бъдат решавани посредством рабат от цената на стоката или повреждане на контракта като последна мярка и съгласно Райков по този начин е разумно да бъде. „ Трябва потреблението от самата страна да бъде подкрепено, т.е. бизнесът би трябвало са върви, естествено като бъдат предпазени правата на потребителите.

Представете си обстановката, в случай че всеки можеше като първа опция, вместо да изиска ремонт на стоката, да получи повреждане на контракта. Тогава ще се получи една правна неустановеност и самият пазар няма да понесе тази неправда ”, обясни той. Затова до развалянето на контракт се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три осъществени ремонта. Райков посочи, че съгласно актуалното законодателство в региона на потребителската отбрана в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, до момента в който за някои страни това занапред следва. Друга смяна е обвързвана с момента на доказване на повода на несъответствието. Съгласно в този момент настоящото законодателство, в първите шест месеца от закупуването на стоката се допуска, че отговорността за съществуването на недостатък е на търговеца, т.е. той е съществувал все още на продажбата. С готвените промени през целия двугодишен гаранционен интервал за сходството на стоката ще дава отговор самият търговец. В студиото на „ Бизнес старт ” Константин Райков сподели, че жалбите за рекламации на дефектни артикули са повече от половината от недоволствата, които постъпват в Комисията, като посочи, че пазарът като цяло е спокоен и става дума по-скоро за изключения. Рекламациите най-често са за телекомуникационна техника, домашен и битови електрически уреди, дрехи и обувки. Обикновено хората търсят помощ от контролния орган, когато са открили някакво противоречие, а търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил прекомерно дълго по отношение на 30-дневния законов период. „ Ние постоянно ще правим инспекция и ще отговорим на подадените тъжби, само че дано преди да се извърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е планувано по закон ”, предложи Райков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР