При покупка на автомобил втора употреба потребителите най-често стават жертва

...
При покупка на автомобил втора употреба потребителите най-често стават жертва
Коментари Харесай

Вижте как ни лъжат при покупка на автомобил втора ръка

При покупка на автомобил втора ръка потребителите най-често стават жертва на машинация по отношение на неговите механически параметри, цена и разход на гориво. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Канал 3 във връзка оповестения от Европейската комисия показател за развиване на пазарите на дребно от 2018 година, съгласно който потребителското доверие към бранша на колите втора ръка към момента е релативно ниско.

„ Потребителите на равнище Европейски съюз показват, че срещат проблеми при реализирането на покупко-продажби от този вид. Ние още през предходната година, знаейки че нашият пазар е подобен, че на него доминират покупко-продажбите с коли втора ръка, извършихме огромно изследване на този пазар. Установихме някои типични нелоялни търговски практики, които санкционирахме ”, съобщи Маргаритов. Той посочи, че установените нарушавания не са били огромен % по отношение на размера на осъществените инспекции.

Председателят на КЗП обърна внимание и на това защо да се внимава при покупката на коли втора ръка, в това число и по интернет от непозната страна. „ За да си спестят непотребни разноски, потребителите е добре да ревизират дали валидността на офертата касае територията на Република България, както и какъв ще бъде дължимият Данък добавена стойност, който варира в другите страни. Маргаритов удостовери и нещо изключително значимо, когато приказваме за използвани коли – по закон потребителите имат право на претенция и при покупката на остарял автомобил, а търговецът е задължен да я одобри.

Комисията за отбрана на потребителите е проверила и общите условия на застрахователните компании, които оферират автомобилни застраховки. Маргаритов изясни, че главните нарушавания са свързани с опит от страна на застрахователите ненужно да затруднят потребителя да предяви своята рекламация за приемане на застрахователно обезщетение. „ Ние взехме решение, че потребителят има право на застрахователно обезщетение в случаите, когато документът за автомобила е бил вътре по време на кражбата ”, даде образец той. Друг случай пък е обвързван със редуциране на периодите за предявяване на компенсацията, които са тъкмо закрепени според Кодекса за застраховането. Част от откритите неравноправни клаузи са отстранени, против някои сдружения обаче се водят групови искове в съда.

„ Когато четем Индекса, излязъл преди няколко дни, ние виждаме, че застрахователният бранш като цяло е разпознат от потребителите в Европейския съюз като по-скоро сензитивен. Около 35% от тях показват, че са имали някакви усложнения при настъпило застрахователно събитие за приемане на съответното обезщетение ”, заключи Маргаритов. Той добави, че вниманието на Комисията ще се задържи върху този бранш.

Основният извод в показателя за развиване на пазарите на дребно от 2018 година е, че общото доверие продължава да следва почналата от 2010 година насам позитивна наклонност. Стопява се и разликата сред Изтока и Запада във действието на пазарите в интерес на потребителите. Макар, че най-проблемни области остават комуналните услуги (вода, газ, електрическа енергия, пощенски услуги), финансовите услуги и далекосъобщенията, като цяло развиването е в положителна посока, за което следва да бъде отдадено дължимото както на напъните на европейските институции, по този начин и на националните органи във всяка от държавите-членки.

„ Извеждането на показатели с потребителски темперамент е потребна и ефикасна самодейност на европейските институции. Те разрешават да се наблюдава потребителското държание и степента на доверие, което потребителите имат в пазара, както на национално, по този начин и на общоевропейско равнище. Благодарение на тях виждаме съответни резултати, трендове, а оттова и съответни ограничения, които се подхващат, както за общия европейски пазар, по този начин и в държавите-членки поотделно за още по-надеждна потребителска отбрана и усмиряване на пазара от позиция на срещаните нелоялни търговски практики ”, заключи Маргаритов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР