При пожар са загинали 41 затворници в пренаселен затворнически блок

...
При пожар са загинали 41 затворници в пренаселен затворнически блок
Коментари Харесай

Над 40 загинали при пожар в претъпкан затвор в Индонезия

При пожар са починали 41 пандизчии в претъпкан затворнически блок в индонезийската провинция Бантен . Това разгласи министър от държавното управление, който добави, че са били ранени още десетки в пожара, който съгласно полицията може да е породен от електрическа нередовност , съобщи " Ройтерс ".

Пожарът, най-смъртоносният в страната, откогато 47 починаха при злополука във фабрика за фойерверки през 2017 година, е избухнал в 1:45 часа сутринта локално време в блока на пандиза, посочи индонезийският правосъден и правозащитен министър Ясона Лаоли, откакто посети местопроизшествието.

" Ние работим дружно със съответните органи, с цел да проверяваме аргументите за пожара и, несъмнено, да формулираме тактики за предварителна защита, тъй че тежки произшествия като тази да не се повтарят още веднъж ", се показва в изказване на министъра.

Министърът посочи, че двама от починалите са задгранични жители, по един от Южна Африка и Португалия , и удостовери, че пандизът е работил със свръхкапацитет, когато пожарът е избухнал. По това време килиите са бил заключени, означи министърът, само че защото огънят е бушувал неконтролируемо, " някои стаи не можеха да бъдат отворени ".

По-рано през днешния ден Рика Априанти, говорителка на отдела за пандизите в министерството, съобщи, че 122 души са били арестувани за наркопрестъпления в блок, издигнат за 38 души .

Рика сподели, че всичките 41 починали са пандизчии , като добави, че управляващите към момента изтеглят оборудването към 9 часа сутринта локално време.

Известно е, че пандизите в Индонезия са пренаселени, като специалисти споделят, че този феномен се дължи частично на акцента върху лишаването от независимост, а не на рехабилитацията на наказаните за закононарушения, свързани с опиати според строгите закони на страната за опиатите.

Д-р Хилвани от Общата болница в Тангеранг означи, че някои от телата са били толкоз тежко обгорели, че не могат да бъдат разпознати.

Metro TV цитира полицейски отчет, в който се споделя, че 73 души също са получили леки пострадвания. " Първоначалното съмнение е, че това се дължи на късо съединяване в електрическото зареждане ", сподели представителят на полицията Юсри Юнус пред телевизионния оператор.

Електрическото окабеляване в пандиза не е било осъвременено от 1972 година, когато е издигнат пандизът, сподели министър Ясона на брифинга в сряда.

Затворът в Тангеранг, промишлен и индустриален център в покрайнините на Джакарта, е настанил общо над 2000 пандизчии, което надалеч надвишава потенциала му от 600, съгласно държавните данни към септември.

Леополд Сударионо, криминалист и докторант в Австралийския народен университет, съобщи, че пренаселеността също усложнява напъните за евакуация при незабавни случаи.

" В пандиза Тангеранг има единствено петима пазачи, които работят на една промяна, с цел да охраняват затвор с 2 079 души ", сподели той. " Така че напъните за разкриване на пожар и евакуацията са сложни. "

Началникът на пандиза не беше незабавно разполагаем за коментар по отношение на съотношението на пандизчиите към защитата, нито потенциала на оборудването. Говорителят на затворническия отдел Рика сподели пред локалните медии, че 13 защита са били на работа в оборудването по време на пожара.

През последните години в Индонезия имаше няколко смъртоносни пожара. Освен пламъка на фабриката за фойерверки в Тангеранг през 2017 година, пожар през 2019 година във фабрика за кибритени клечки в Северна Суматра умъртви 30 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР