При подписването на договора за името между Македония и Гърция

...
При подписването на договора за името между Македония и Гърция
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

При подписването на контракта за името сред Македония и Гърция македонският министър председател Заев подари вратовръзката си на своя гръцки сътрудник Ципрас

© Reuters 49% е равнището на виталния стандарт в България по отношение на междинния в Европейски Съюз през 2017 година Съотношението остава непроменено по отношение на миналата година. След като предната седмица министърът на труда Бисер Петков избягна уволнението си, заместничката му Росица Димитрова стана първата жертва на абсурда с неспособността на държавното управление да предложи политики за хората с уреждания. В сряда министър председателят Бойко Борисов одобри оставката й, а Министерският съвет заяви, че това е реакция на " създалата се социална сензитивност " поради скъпата й командировка в Ню Йорк. Това няма да тушира абсурда, тъй като няма изгледи за законопроект за хората с увреждания, който да сплоти спорещите.
Втори избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 " внесе Българска социалистическа партия в Народното събрание, а претекстът е " неуспех на държавното управление в бранш " Сигурност ". Дебатът и гласуването ще бъдат идната седмица, само че въпреки Движение за права и свободи да направи заявление, че ще поддържа вота, гласовете не стигат, с цел да бъде той признат.

Общ митинг на обединените дела в отбрана на природата под надпис " Спаси България " се организира в неделя пред Министерския съвет

Парламентът приключи предварително мандата на проф. Камен Плочев като шеф на НЗОК . Основанието за това е продължителното му неявяване заради заболяване над три месеца, само че същинската причина е разривът сред него и здравния министър Кирил Ананиев във връзка на отговорностите на касата към непознатите здравни каси.

Здравната каса тушира абсурда с лимитите за лъчетерапия , като разгласи, че в действителност никой не е имал желание да постанова такива ограничавания, само че те се появили поради престарание на районните каси.
Свят

Македонският министър председател Зоран Заев заплаши президента Георге Иванов с импийчмънт , в случай че откаже да подпише контракта с Гърция за новото име. Атина и Скопие се споразумяха за наименованието Република Северна Македония, само че Иванов е срещу. " Ще прибегнем до импийчмънт, в случай че бъдем принудени ", разяснява Заев.
Хорст Зеехофер, ръководител на Християнсоциалния съюз, който е баварският сътрудник на Меркел, даде на немския канцлер период от две седмици, с цел да реализира общоевропейска мигрантска договорка

Фотограф: Reuters
Европейски Съюз вкарва контрамитата против вноса от Съединени американски щати на 22 юни , като ще бъдат наранени редица артикули като джинси, бърбън и мотоциклети. До това се стигна, откакто американският президент Доналд Тръмп наложи цени върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз при започване на месеца. Във вторник Вашингтон пък заплаши, че ще вкара мита върху китайски артикули за спомагателни 200 милиарда $, откакто наложи цени на артикули за 50 милиарда $. Пекин съобщи, че ще " отговори изрично ", което усилва опасенията за комерсиална война.

Унгарският парламент прокара ново законодателство , което криминализира юристите и деятелите, помагащи на търсещите леговище. Всеки, който " улеснява противозаконната имиграция ", е застрашен от затвор. Правителството на премиера Виктор Орбан назовава това закона " Стоп Сорос " по името на милиардера човеколюбец, който упреква, че поддържа мюсюлманската имиграция. Депутатите одобриха и конституционна корекция, съгласно която " непознато население не може да се открива в Унгария ".

Икономика

Законовите ремонти за ограничение на рекламата на хазарта първо ще бъдат изпратени за нотификация до Европейска комисия . Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание. Така гласуването на измененията, готови от вицепремиера Валери Симеонов, ще се забави с най-малко четири месеца. След гласуването той съобщи, че се усеща неодобрен.

Европейска комисия ще вкара таван на агросубсидиите до 100 хиляди евро след 2020 година , само че контролът дали стопанствата се раздробяват, с цел да го избегнат, ще зависи от страната. В момента въпросният таван важи единствено за така наречен базово заплащане на повърхност, само че през идващия програмен интервал той ще обгръща и всички добавки, които фермерите могат да получават по линия на директни заплащания, като такива за " зелени " действия или за млади производители. Опасенията са, че може да се стигне до изкуствено накъсване на стопанствата за заобикаляне на рестриктивните мерки.

Не се чакат основни отрицателни резултати за българската стопанска система от Brexit , демонстрират оценки на Министерството на финансите. Съществуват опасности от индиректен резултат върху износа по линия на главните търговски сътрудници на България, a визови ограничавания може да попречват потока от туристи. Очакванията на ведомството са отдръпването на Англия през март 2019 година да не окаже резултат върху пазара на труда у нас. Българските емигранти по-скоро биха се насочили към други европейски страни.

Хирургът Aтул Гаванде беше избран за изпълнителен шеф на нова здравна компания, джойнт венчър сред Amazon, JPMorgan и Berkshire Hathaway. Трите колоса оповестиха по-рано тази година амбициозната си цел да реформират американската здравна система и да подобрят услугите за своите чиновници.

Бизнес

Европейска комисия стартира огромно изследване за двоен стандарт на храните в Европейски Съюз , а до края на 2018 година се чака да бъдат подготвени първите резултати. След като предходната година страни от ЦИЕ откриха със свои инспекции, че артикули от едни и същи марки са с по-ниско качество от същите артикули в Западна Европа, стартира работа по обща методология, посредством която да се извърши относителен разбор. Тя беше приключена предходната седмица, като по този начин лабораториите в страните членки ще могат да я приложат, с цел да открият обсега на казуса.

Млечни и имитиращи артикули в България няма да могат да се създават и обработват в едно и също дружество. Компаниите имат период от един месец да се съобразят с новите условия. Досега компаниите имаха право да създават млечни и имитиращи артикули на едно място, само че на обособени линии. По данни на браншовите организации към 60 от близо 220 мандри в страната провеждат активността си по този метод. Сделки и планове

Компанията за мобилен маркетинг на Момчил Кюркчиев Leanplum е придобила българския Connecto.ai . Стартъпът предлага автоматизирано обслужване на клиенти онлайн посредством чатботове, като по този начин ще разшири маркетинговите решения на Leanplum. От думите на изпълнителния шеф Васил Поповски излиза наяве, че стартъпът ще се занимава с обработка на натурален език и разбор на настроенията. С придобиването екипът на Кюркчиев ще доближи 40 чиновници, а задачата е до края на годината броят им да нарасне до 70.

Едно от българските сдружения на Kapsch скоро ще има нов притежател. Става дума за работещата в региона на информационните и IT услуги " Капш ". Промяната в собствеността е във връзка със договорка на групово равнище, при която австрийската S&T възнамерява да придобие цялостен надзор върху част от подразделението Kapsch CarrierCom, което включва сдружения и в България. За идната централизация е подадено съобщение до Комисия за защита на конкуренцията, а комисията би трябвало да се произнесе дали стъпката няма да наруши антимонополните закони.

Търговската верига " Фантастико " влага 63 млн. лева лични средства в два нови магазина в София, които ще отворят през есента. Нов супермаркет върху 4700 кв.м повърхност ще бъде открит на бул. " Г.М. Димитров ", а обектът на бул. " Черни връх " ще бъде реновиран. Първият магазин е за над 39 млн. лева и ще разреши да бъдат открити 100 нови работни места. Реновираният обект се разгръща върху 4090 кв. м. и ще открие над 50 спомагателни работни места.

Компанията за ремонт на енергийно съоръжение " Енергоремонт - Гълъбово " влага 3 млн. лева в нова монтажна база и съоръжение. Инвестицията включва построяването на ново хале с повърхност от 2500 кв.м за монтаж на едрогабаритно котелно съоръжение, както и монтиране на две нови поточни линии за произвеждане на мембранни панели. Така предприятието възнамерява да утрои индустриалния си потенциал. По-големите мощности ще разрешат на компанията да поема огромни поръчки като снабдител на съоръжение в огромни енергийни обекти в Европа, Близкия изток и по света.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР