При по-ниски показатели на замърсяване на въздуха да се задействат

...
При по-ниски показатели на замърсяване на въздуха да се задействат
Коментари Харесай

По-често зелен билет и по-бърза реакция от общината при замърсен въздух предлага Борис Бонев

При по-ниски индикатори на замърсяване на въздуха да се задействат ограниченията на Столичната община, предлага Борис Бонев, общински консултант от Спаси София в отчет до
Столичния общински съвет (СОС).

В момента най-строгите ограничения влизат при стойности на замърсяването от над 200 микрограма на куб. метър, което е 4 пъти над пределните правила. Не съм склонен да чакаме въздухът да стане токсичен, с цел да реагираме. Затова и в моето предложение, оптималната степен на замърсяване към този момент е 150 мг/куб.м, което е в сходство и с критериите на Световната здравна организация ", съобщи той.

Бонев желае в така наречен Механизъм с ограничения против замърсяване на въздуха на общината да влиза и отчитането на замърсяването с още по-опасните фини прахови частици (ФПЧ), които са с размер 2.5 микрона, които до момента не са вземани поради.

Зеленият билет да се вкарва по-често и навременно

В предложенията си до СОС Бонев желае смяна и в критериите за въвеждане на " зелен билет ", тъй че да бъде въвеждан по-често и навременно. Сега тази мярка се ползва, когато в два следващи дни най-малко две станции за премерване на чисотата на въздуха в София покажат 4-кратно превишаване на допустимата норма от 50 мг/куб.м.

" Вместо да се постанова да дишаме рисков въздух няколко следващи дни, " Зелен
билет " ще може да се вкарва при прогноза за високи равнища на ФПЧ или един ден на
замърсяване над 100 мг/куб.м. Тази мярка ще притегли и повече пасажери в градския превоз и по тази причина съм заложил и обвързване Центърът за градска подвижност да понижи интервалите по главните линии в тези дни ", добави Бонев.

Училищата да стопират занятията навън в дни с наднормено замърсяване

В отчета си до СОС той предлага и кметът Йорданка Фандъкова да изпрати наставления към шефовете на учебните заведения да приключват всички интензивности навън в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха.

От Спаси София допълват, че в дните с най-драстично замърсяване кметът на
Столичната община ще може да вкарва изцяло безвъзмезден градски превоз, да
лимитира придвижването на коли и камиони, както и да не разрешава отоплението на твърдо битово гориво в някои елементи на града.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР