При първото правителство на ГЕРБ тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов

...
При първото правителство на ГЕРБ тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов
Коментари Харесай

Агенцията по горите отказа да обяви кой колко ще връща за заменките

При първото държавно управление на ГЕРБ тогавашният аграрни министър Мирослав Найденов разгласи, че замените от горския фонд на страната са нанесли вреди за няколко милиарда лева Третото държавно управление на Борисов ги сведе до 80 млн. лева

© Георги Кожухаров На фона на подозренията през последните дни за занижени оценки, подбудени от известието на земеделското министерство, че ще търси единствено 80 млн. лева от облагодетестваните с прословутите размени на гори, организацията по горите отхвърли да уточни самостоятелните суми, които обособени компании и физически лица би трябвало да връщат.

Същевременно знакови покупко-продажби явно са се оказали изрядни съгласно оценката на дъщерната компания на агроведомството " Агролеспроект ", защото не попадат в листата със глобените.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В петък отрасловият министър Десислава Танева заяви пред БТВ, че " едни от най-богатите хора в страната " са се уреждали със размени без да назове обаче съответни имена.

Санкцията - приблизително 3636 лева на декар

През седмицата Танева разгласи, че земеделското министерство ще си търси 80 млн. лева от 103 компании, физически лица и общини за покупко-продажби със размени на гори, сключвани в интервала 2007-2009 година, в които частни лица взимаха от страната главно уедрени имоти по крайбрежието и до други курорти против разпокъсани парцели навътре в страната.

Общата повърхност земя, които обгръщат видяните от държавното дружество нарушавания, са 22 хиляди дка. Това значи, че съгласно направената оценка разликата сред пазарната цена и цената, на която са изповядвани покупко-продажбите тогава, е приблизително 3636 лева за един декар земя или 3.6 лева на кв. м.

Пред dnevnik.bg природозащитните организации показаха подозрения, че сумата от 80 млн. лева е мощно занижена по отношение на вредите, които горските размени са нанесли на публичния интерес. Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България и общински консултант в София от " Демократична България ", дава образец със подмяна на гори за 13.7 млн лв. на скали и степи на север от Балчик против гори в Ловешко. До 2009 година същите парцели на морския бряг са ипотекирани за 152 млн. лв., което съгласно него значи, че единствено в този случай дългът към страната е 138.3 млн. лв..

Без обществена информация кой какъв брой дължи

Индивидуалните оценки на обособените покупко-продажби се оказаха загадка откакто земеделското министерство разгласява само лист с компаниите и лицата, които ще би трябвало да възвръщат пари на страната, само че не и сумите, които ще се търсят от тях. В четвъртък " Капитал " изиска информация от министерството и организацията по горите кои са фирмите и физическите лица, които ще би трябвало да възстановят най-високи суми за непозволена държавна помощ, както и какви съответно са тези суми.

В отговора си от организацията по горите обаче изясняват, че тази информация би трябвало да бъде взета от документи, " свързани със почнало административно произвеждане по издаване на административен акт за обществено взимане ", което произвеждане било на стадий оперативна подготовка. Така организацията е определила, че тази информация е " служебна " по смисъла на закона за достъп до социална информация, поради което и на процедура отхвърля да я даде.

В реалност законът разрешава администрациите да лимитират достъпа до служебна информация при подготовка на актове, само че в случаите, когато тя " няма независимо значение " (виж текстовете от закона в карето). В закона категорично е посочено, че служебна информация не може да бъде ограничавана, когато има " надделяващ публичен интерес ", неналичието на който организацията мъчно би могла да обоснове при големия скандал, който представителите й създадоха преди години и трябвяше да се намести и Европейската комисия.

Знакови покупко-продажби наподобяват изрядни

Междувременно " Капитал " направи съпоставяне сред листата със глобените компании и листата с проверяваните покупко-продажби. Оказва се, че при 29 случая " самостоятелната " оценка на държавното дружество под шапката на Министерство на земеделието и храните не е видяла разминаване в пазарната цена и цената, на която са изповядвани покупко-продажбите.

Сред тях попадат знакови случаи като договорката за голф комплекса " Трейшън клифс енд спа резорт ", обвързван ас Красимир Гергов, при която са получени над 280 декара край Балчик в подмяна на гори във Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен.
Изрядна се оказва и друга договорка, обвързвана с Гергов - на компанията " Про консулт 2004 ". учредена от брат му Тодор Гергов, която също е за гора в региона на голф игрището. Въпросният терен закупи известност по време на първото държавно управление на ГЕРБ, когато от партията проведоха " медийна обиколка " на сменени гори в ръководството на Сергей Станишев. Тогава от " Про консулт 2004 " оповестиха, че са подготвени да върнат терена на страната при положение, че тя подсигурява, че върху него няма да бъде позволено нелегално строителство. Сега обаче оценителната комисия не е видяла нарушаване. Същото се отнася и за друга договорка в региона на Балчик, разпространявана от тогавашната обиколка - на сдружението " БГ ленд консулт ", което е придобило терен от 20 дка с панорама към морето против гори в край Тетевен, Рибарица и Старо село.

Сред изрядните участници в размени на гори е и знаковата " Мирта инженеринг ", едното от сдруженията, което стои зад огромния ваканционен комплекс " Камчия парк ". Компанията е придобила със покупко-продажби за размени, подписани в един и същи ден, над 1300 дка в региона на Ново Оряхово и Шкорпиловци против терени в Омуртаг, Своге, Троян, Тетевен и други Свързаното с нея сдружение " Бета форест " пък, което в същия ден през май 2007 година е придобило над 800 дка гори в същия регион, попада в листата на фирмите, които ще би трябвало да доплащат за замените.

Без никакъв проблем се оказва и сделксата с " Иса инженеринг ", позната в общественото пространство като строителя на така наречен сараи на Ахмед Доган. Компанията е получила 12 дка в Девин против гори в Девин и Видинско. Няма да бъдат изисквани пари и за една от заменките, която стана известна около обвиняванията за неизгодни покупко-продажби на шефа на организацията по горите в кабинета " Станишев " Стефан Юруков. Става въпрос за два терена от над 7 дка в Несебър, които Евгения Станева и Валентин Станев получават против земи в няколко сливенски села. Тогава в. " 24 часа " заяви, че съгласно експертизата на прокуратурата посочените като равностойни държавен парцел на морето и частни в региона на Сливен при договорката за подмяна в действителност са имали към 20 пъти разлика в цената. Стефан Юруков не е приет от съда за отговорен около покупко-продажбите със замените.
, чеЗакон за достъп до социална информация

Достъп до служебна социална информация

Чл. 13. (1) Достъпът до служебна социална информация е свободен.
(2) Достъпът до служебна социална информация може да бъде стеснен, когато тя:
1. е обвързвана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма независимо значение (мнения и рекомендации, направени от или за органа, мнения и консултации);
2. съдържа отзиви и позиции по отношение на сегашни или идни договаряния, водени от органа или от негово име, както и сведения, свързани с тях, и е готова от администрациите на съответните органи.
(3) Ограничението по алинея 2 не може да се ползва след приключване на 2 години от основаването на такава информация.
(4) Достъпът до служебна социална информация не може да се лимитира при съществуване на надделяващ публичен интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР