При първия кръг от преговорите за Брекзит, който се проведе

...
При първия кръг от преговорите за Брекзит, който се проведе
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел поставиха 3 основни теми като условие за Брекзит

При първия кръг от договарянията за Брекзит, който се организира през вчерашния ден -19 юни, беше направен график за по-нататъшните диалози и главните тематики, които следва да бъдат разисквани, предадоха осведомителните организации. Преговарящите от двете страни показаха оптимизъм за постигането на рационален компромис.

Стартът на договарянията бе разгласен съвсем година след съдбоносния за Европейски Съюз и Обединеното кралство референдум, при който малко по-голяма част от британците изненадващо гласоподаваха за бракоразвод с европейската общественост.

" Първата сесия от договарянията за Брекзит бе значима и потребна ", съобщи в Брюксел ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние.

Оптимизъм от двете страни

На взаимна конференция с английския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, Барние изброи три основни тематики, които би трябвало да бъдат уредени в първия стадий на договарянията: гарантирането на правата на жителите от двете страни на Ламанша, уреждането на " сметките " и всички поети финансови задължения, и запазването на съглашението от Разпети петък за Северна Ирландия.

" Винаги ще работим с Обединеното кралство и в никакъв случай срещу Обединеното кралство ", даде обещание основният договарящ на Европейски Съюз Барние. И добави: " Справедливо съглашение е допустимо и това е доста по-добре от липса на съглашение ".

След траялите седем часа договаряния английският министър по Брекзит Дейвид Дейвис заключи, че сред страните има доста допирни точки.

Очакванията си по какъв начин ще протекат договарянията отсега нататък, той показа, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз, с думите: " Не съм нито оптимист, нито черноглед. Аз съм просто съдбоносен ".

Дейвис отговори на това с откъс на Уинстън Чърчил, който гласи: " Песимистът вижда компликация във всяка опция, оптимистът вижда опция във всяка компликация ".

Той добави, че двамата с Барние желаят да реализират най-хубавото допустимо партньорство, което работи и в интерес на Европейски Съюз, и в интерес на Англия.

Залогът: Първите три значими тематики

Първите три тематики в дневния ред са правата на жителите на Европейски Съюз във Англия и на английските в Европейски Съюз, осъществяването на финансовите задължения на Лондон към общността, поети по време на участието, както и въпросът за границата сред Ирландия и Северна Ирландия.

По думите на договарящите, " този въпрос е от особена значимост, само че е и извънредно комплициран ".

След като бъде реализиран важен прогрес по тези три тематики - чака се това да стане към септември, ще се дискутират бъдещите взаимоотношения сред Лондон и Брюксел и основаването на зони за свободна търговия.

Първоначалното английско предложение беше всички тематики да се разискват по едно и също време.

Планира се договарянията да завършат до 31 март 2019 година Ако това не стане, излизането на Англия ще стане без да е подписан двустранен контракт и без правна рамка на преходния интервал.

Наблюдателите показват, че при подобен вид последствията за стопанската система и жителите на Европейски Съюз и Англия ще бъдат непредсказуеми.

Правата на европеските жители на Острова

Британският министър председател Тереза Мей ще разиска с водачите на 27-те страни-членки на Европейски Съюз на идната им среща на върха в Брюксел въпроса за правата на жителите. – европейските жители, открили се във Англия, и на английските жители, живеещи на територията на Европейски Съюз, предадоха международните организации, като се позоваха на английския министър Дейвис.

Според Дейвис на срещата на върха Мей ще показа английската " оферта " по отношение на правата на жителите, показва бТВ.

После на 26 юни Англия ще разгласява обстоен документ, който ще показа общите линии на английската оферта и съгласно Дейвис това ще е добра база за започване на договаряния по отношение на правата на жителите, съобщи Франс прес.
Как ще протекат преговорите
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР