При първата си визита в Русия като държавен секретар на

...
При първата си визита в Русия като държавен секретар на
Коментари Харесай

Срещата Лавров-Помпео: Различия с надежда за сближаване

При първата си аудиенция в Русия като държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео влезе в открит конфликт с съветския външен министър Сергей Лавров по редица въпроси - от Украйна до Венецуела, съобщи Българска телеграфна агенция.
На взаимната им конференция след днешните им диалози в черноморския курорт Сочи и двамата означиха, че имат дълбоки разлики по доста от разискваните проблеми. Те обаче показаха предпочитание за възстановяване на силновлошените връзки сред двете страни, само че по този начин и не потвърдиха догатките за среща сред президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на върха на Г-20 в Япония идния месец. Помпео означи въпреки всичко, че днешните диалози са " добра стъпка " към разведряване в двустранните връзки, каквото било и упованието на президента Тръмп.

Едни от най-острите различия бяха във връзка с Украйна. Помпео сподели на Лавров, че Съединени американски щати няма да признаят съветската анексия на Крим през 2014 година и няма да анулират наложените по този мотив наказания на Москва. Друг изострен конфликт имаше за Венецуела. Лавров остро подлага на критика Вашингтон за опитите му да смъкна президента Николас Мадуро. Помпео пък сподели, че Мадуро би трябвало да се отдръпна поради дълбоката икономическа рецесия, до която е довел страната, и всеобщите митинги против неговото ръководство. Руската страна изложи в паметна бележка, предадена на държавния секретар, редица хрумвания за положително развиване на двустранните връзки със Съединени американски щати и изрази вяра, че Вашингтон ще прегледа тези оферти.

Наред с останалите разисквани проблеми, Помпео сподели на конференцията, че Съединени американски щати са подготвени да създадат всичко, с цел да може и Китай да се причисли към разговора за надзор над въоръженията, който водят Москва и Вашингтон. " Ние вършим всичко, с цел да продължим да беседваме (с Русия) за контрола над въоръженията и за включването в тези договаряния и на други страни ", означи Помпео, като съответно назова Китай. Той добави, че тематиката за разширение на този разговор и включването в него на въпроси на стратегическата непоклатимост, ще се разисква " в околните седмици ".

Държавният секретар изрази също вяра, че Съединени американски щати ще съумеят да се договорят с Русия по редица въпроси на контрола над въоръженията, в това число за продължение на контракта за редуциране на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ-3). " Ние се договорихме да проведем срещи на нашите екипи, които ще стартират да работят освен над сключването на нов контракт за СНВ и опцията за неговото разширение, само че и по по-широк кръг въпроси в региона на контрола над въоръженията, решението на които, според мен, е в полза на нашите две страни ", уточни Помпео.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР