При първа възможност Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на

...
При първа възможност Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на
Коментари Харесай

Тодор Чонов: Надяваме се до пролетта на 2023 г. таксуването в градския транспорт и в „Синята зона“ да е електронно

При първа опция Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на еко рейсове. Това съобщи в Обзорната стратегия на Дарик радио Пловдив зам.-кметът по превоз Тодор Чонов. Това става допустимо откакто бизнес програмата на новосъздаденото общинско сдружение „ Екобус “ беше призната от Общински съвет на града на тепетата. С приемането на лиценз на „ Екобус “ ще може да се търсят разновидности за закупуването на 20 електроавтобуса, а нужните близо 30 милиона лв. ще бъдат търсени от европейски стратегии, посочи Чонов.

Намеренията са „ Екобус “ в началото да обслужва две линии – 103 и 104, които да покриват колкото се може повече учебни заведения в Пловдив. Определен е и теренът, където ще се зареждат електробусите - това са 18 дка в регион „ Тракия “. Депото ще разполага и със слънчеви панели за икономисване на електрическа енергия. Очакванията са сдружението да действа изцяло без значение от настоящия принцип на уреждането на градския превоз, напомни зам.-кметът.

По отношение на втората социална поръчка за доизграждане на електронното таксуване,която сегашната локална администрация разгласи след неуспеха на поръчката в предходния кметски мандат с реализатор испанската компания „ Индра “, Чонов разгласи, че в случай че няма обжалване на процедурата, напролет на идната година можем да чакаме системата да бъде изцяло осъвременена посредством централизиран програмен продукт за ръководство на електронното таксуване, както и портативни ръчни четящи устройства за надзор на пасажерите в градския превоз и за паркирането в Синя зона и общинските паркинги.

На въпрос на Дарик радио има ли възможност близо 40% от колите в Пловдив - бензинови коли, създадени до 1998 година и дизелови, създадени до 2007 година, да не могат да влизат в централната градска част, след въвеждането на зони за ниски излъчвания за възстановяване качеството на въздуха, зам.-кметът отговори, че на този стадий към момента не може да отговори изрично.

Още чуйте в изявлението на Искра Койчева с ресорниязам.-кмет Тодор Чонов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР