При първа регистрация в България автомобилите втора употреба ще получават

...
При първа регистрация в България автомобилите втора употреба ще получават
Коментари Харесай

Как новата система „бонус-малус“ ще се отрази на автомобилите втора употреба?

При първа регистрация в България колите втора ръка ще получават неутралния осми клас по новата система „ бонус-малус “ за установяване на цената на застраховката „ Гражданска отговорност “. Това посочи за Дарик Владимир Савов от Комисията за финансов контрол (КФН). Преди ден комисията разгласява за публично разискване наредбата за новата система, която се чака да влезе в действие от идната година.
 
И автомобилът, и притежателят, и лидерът му ще имат клас по новата система „ бонус-малус “. Когато класовете на автомобила и притежателя се разграничават, то при установяване на цената на „ Гражданската отговорност “ за идната година ще се взима по-високият клас, който от своя страна ще оскъпява и самата застраховка.

 
Ако продадете колата си, то тя ще премине в ръцете на новия притежател с класа, който е получен въз основата на вашите прегрешения или на провиненията, които е направил различен водач с вашата кола.
 
Как ще се дефинират цените на колите втора ръка след влизане в действие на новите правила, изяснява Владимир Савов от Комисията за финансов контрол: " Продавачът и купувачът ще влязат в договаряния. Купувачът ще каже, че поради високият клас желае отстъпка от 1000 лв., другият ще каже, че дава 800 и ще се спогодят. Идеята е притежателят на МПС да внимава на кого дава да го кара. Ако синът ми, с месец шофьорски стаж, пристигна и желае да покара колата, в новата обстановка е още по-вероятно да му кажа не. Собственикът като продава колата, би трябвало да внимава в какво застрахователно положение е, т.е. той би трябвало да внимава на кого я дава, тъй като ще му бъде по-трудно да я продаде. Купувачът от своя страна би трябвало да си намерения освен какви са й техническите характерности - какъв брой коня е, на какъв брой годни е и какъв й е пробегът, а да ревизира какъв е и класът й " бонус-малус ". И по-късно влиза в договаряния. Ако не желае, може да си купи ръка втора употреба, импортирана от Германия, както вършат всички, която няма клас " бонус-малус ", тъй като не е карана в България ".

 
Тоест новата система „ бонус-малус “ няма да се отразява при покупката на коли, импортирани от други страни.-->
 
Информация за това какъв е класът на автомобил, който желаете да купите от български притежател пък ще се получава от единната осведомителна системата на Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд. Системата ще се синхронизира в идващите месеци, а на процедура новата " бонус-малус " методика ще проработи в цялостния си тип през 2020 година. Цената на „ Гражданската отговорност “ тогава ще се пресмята и въз основата на провиненията на лидера или притежателя на автомобила в предходните 12 месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР