При пълна секретност американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът

...
При пълна секретност американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът
Коментари Харесай

При пълна секретност Блинкен и Остин се срещнаха със Зеленски

При цялостна секретност американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин са се срещнали с украинския президент Володимир Зеленски в Киев през вчерашния ден.

Двамата са пристигнали с трен от Полша. Вашингтон удостовери визитата, когато двамата високопоставени американци към този момент бяха назад на полска територия. Кадри от срещата им с Володимир Зеленски също бяха публикувани часове след напускането им.

" Върнахме се. И повода да се върнем сте вие, поради изключителната храброст, водачество и триумф, които проявихте в отблъскването на тази ужасяваща съветска експанзия. За нас е чест да бъдем тук ", сподели Антъни Блинкен.

Това е първата американска аудиенция в Украйна на такова високо ниво от началото на войната. Блинкен и Остин са съобщили на Зеленски, че Съединени американски щати ще дават 713 млн. $ военна помощ. Около 322 млн. от тях ще отидат в Украйна, а останалите ще бъдат разпределени сред 15 други страни в Централна и Източна Европа.

Освен това Съединени американски щати са одобрили и продажба на муниции на стойност 165 млн. $. Те не са американско произвеждане и са съвместими със руски оръжия.

" Може би знаете, че когато си потегли отсам, имам намерение да събера редица министри на защитата и началници на защитата. Всички в поддръжка на Украйна. Хората на Украйна би трябвало да знаят, че ние ще продължим да вършим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме триумфа ви ", съобщи Лойд Остин.

Новото финансиране е друго от досегашните - то не включва оръжия от складовете на американската войска, а с предоставените финансови средства могат да бъдат купувани оръжия. Досега Съединените щати са дали на Украйна помощ в размер на 3 милиарда и 700 милиона $.

" Визитата на високопоставените американски делегати в Киев в този миг е извънредно значима и скъпа. Обсъдих с Антъни Блинкен и Лойд Остин усилването на защитата, стягането на глобите против Русия, както и финансовата поддръжка и сигурността на Украйна. Благодарен съм на Съединени американски щати за невижданата помощ! ", написа Володимир Зеленски във фейсбук тази заран.

На дипломатическия фронт по време на срещата е контрактувано американското посолство в Украйна да възобнови работа още тази седмица. До няколко дни представители на дипломатическата задача ще стартират да пътуват всеки ден от Полша до Лвов. Освен това се чака президентът Джо Байдън скоро да уточни номинацията си за дипломат на Съединени американски щати в Киев.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР