При отварянето на офертите през май се видя, че за

...
При отварянето на офертите през май се видя, че за
Коментари Харесай

Неуспял кандидат ще забави концесионирането на летище Пловдив

При отварянето на офертите през май се видя, че за първи път към летището в Пловдив има действителен интерес, откакто процедурата на няколко пъти бе спирана и подновявана.

Още по тематиката
Китайският авиационен конгломерат HNA Group даде по-висока оферта за концесията на летище Пловдив от локалния консорциум сред ПИМК и " Тракия икономическа зона "

Мирослав Боршош не се яви пред парламентарната комисия за НДК, Столичната община ще написа тактика за развиване до 2050г за 500 хил.лв., Сенатът ще разпитва най-големия наследник, зетя и шефа на акцията на Тръмп, Две български летища с приз за най-бързо възходящ трафик на пасажери в Европа

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
Другите двама претенденти са китайският конгломерат HNA Group и обединяване сред " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК.Летище Пловдив скоро няма да бъде концесионирано. Това излиза наяве от известие на Комисията за защита на конкуренцията, пред която единият от трите претендента - ДЗЗД " Силк Роуд Пловдив Еърпорт " - апелира решението на Министерството на превоза и осведомителните технологии. Консорциумът, воден от швейцареца Урс Майстерханс, не беше позволен до отваряне на офертите от комисията на транспортното министерство. Дружеството не желае от Комисия за защита на конкуренцията краткотрайна мярка за прекъсване на процедурата. Решенията на комисията могат да бъдат в две направления – да не почете настояването, а жалбоподателят да апелира на две инстанции във Върховния административен съд или пък да го почете и да върне процедурата от начало, което пък да бъде обжалвано от транспортното министерство. При всички случаи изборът на концесионер за летището за идващите 35 години към този момент се замразява.
Другите два претендента, чиито предложения бяха отворени, са китайският конгломерат HNA Group и пловдивското обединяване " Консорциум Летище Пловдив ", формирано от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК.

Кой е жалбоподателят?

В консорциума водеща роля със 75% присъединяване има сдружение " Принц декор Пройсен кепитъл лимитeд ", записано в България. С по 12.5% дялове са българската " Ви Ел Жи консултинг " и записаната в Кипър Pictet Capital.
Изпълнителен шеф и притежател на 96% от капитала на " Принц декор Пройсен кепитъл лимитед " е швейцарецът Урс Майстерханс. " Ви Ел Жи консултинг " е благосъстоятелност на Владимир и Златка Желеви. Златка Желева взе участие в ръководството на фондация " Бъдеще в космоса " дружно с първия български космонавт Георги Иванов. Кипърското сдружение Pictet Capital е благосъстоятелност на ръководителя на борда на кипърската самолетна компания Cobalt Грегори Дякоу, където до края на предходната година попада и името на Майстерханс. Според изявления в Cyprus Business Mail швейцарецът действително е направлявал новата самолетна компания, която стартира работа през 2016 година, година след банкрута на националния транспортьор Cyprus Airways. При приемането на лиценза на Cobalt през май предходната година Pictet Capital има 49% от Cobalt, а със същия дял е китайският производител на военни летателни апарати Aviation Industry Corporation of China (AVIC). След нарастване на капитала с 30 млн. евро с привилегировани акции, платени от държавната китайска компания, контролът не се трансформира.
Името на Урс Майстерханс изплува в България, откакто през есента на предходната година Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди акции на " Принц декор Пройсен кепитъл лимитед " да се търгуват на БФБ. Компанията е обвързвана с швейцарското сдружение Prinz von Preussen, което се занимава с ходатайство и обслужване на искащи да получават поданство против вложения в редица страни, в това число и в България.

Спорно минало
Проучване на " Капитал " тогава беше посочило, че Майстерханс е разследван в Швейцария, като против него е имало три импортирани обвинявания във Федералния престъпен съд в Белинзона. Тогава от офиса на швейцарския основен прокурор обясниха, че едното от тях е отхвърлено, защото продължава следствието на двама други обвинени.
Делата са свързани с изказвания за пране на пари в интерес на компании и лица, свързани с някогашния немски банкер Флориан Хом. Майстерханс беше отхвърлил обвиняванията и съобщи пред " Капитал ", че сега няма висящи престъпни следствия против него, има чисто престъпно досие и е почтен до доказване на противното като всеки различен.Концесията

Офертите бяха отворени в средата на май и тогава стана ясно, че за първи път отдаването на пловдивската аерогара на концесия провокира действителен интерес, откакто процедурата на няколко пъти беше спирана и подновявана. От претендентите се изисква да потвърдят, че са управлявали интернационално летище с 450 хиляди пасажери за общо 5 години, т.е. към 90 хиляди приблизително на година, което е малко под регистрираните по този индикатор от пловдивската аерогара.
Малкото летище в последно време има спадащ бизнес и за предходната година приходите му са малко над 3 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР