При отсъствието на логични алтернативни обяснения, версията на Емилиян Гебрев,

...
При отсъствието на логични алтернативни обяснения, версията на Емилиян Гебрев,
Коментари Харесай

Версия, че покушението срещу Гебрев е поръчка от България, се появи в ново разследване

При отсъствието на разумни различни пояснения, версията на Емилиян Гебрев, че е станал цел поради подправена информация, подавана от негови съперници към Кремъл, наподобява най-вероятният сюжет. "

Това се споделя в нова част от следствието за покушението против българския оръжеен търговец през април 2015 година на групата " Белингкат " (Bellingcat) и съветското издание " Инсайдър " (The Insider), като този път се е присъединило и немското списание " Шпигел " (Der Spiegel). То бе публикувано късно в събота, като на трите места има друга - по-откъслечна или по-подробна - информация за версията, че български съперници, искащи да завладяват бизнеса на Гебрев стоят зад опита да бъде токсичен от специфична група на съветското военно разузнаване. Нещо повече - едното от изданията не изключва Главното ръководство на Генщаба на съветската войска да е фалшифицирало документи, с цел да построи напълно разнообразни претекстове, привидно обясняващи покушението.

Акцентът на новото следствие е върху това, че тази група се разрасна до 8 души и че са разпознати, както тяхната еднаквост, по този начин и графика им на пътешестване из Европа, в това число до България.

Но " Белингкат " и " Инсайдър " отделят в края на изявленията си внимание на претекстовете за нападението, в което овен Гебрев пострада още синът му и негов чиновник.

" Точният претекст за хипотетичния опит за отравяне към момента не е избран от българското следствие, нито е ясно на самата жертва ", написа екипът на " Белингкат ". Ето обяснението по-късно:

" Бизнесът на Гебрев с оръжие не е бил огромен фактор в оръжейните продажби за страни или въоръжени групировки, които съветското министерство на защитата счита за съперници. Той е изнасял известно количество оръжие за Грузия по време на руско-грузинската война от 2008 година и попада в черен лист на съветското министерство на защитата. Но той показа с нас, че бизнесът му е заемал не повече от 10% от общите български продажби за Грузия по време на войната. Гебрев упорства, че не е изнасял оръжие за Украйна - непосредствено или през медиатори - откакто Русия анексира Крим през 2014 година

Една от вероятните хипотези е Гебрев да е станал цел поради вътрешна битка за власт на олигарси в България, върху които Русия е оказвала мощно въздействие в интервала 2014-2015 година

Русия счита българската оръжейна индустрия да враждебна на ползите ѝ, защото от началото на 2015 година няколко български производители и експортьори на оръжие се боричкаха за скришен американски бюджет за дотавяне на оръжие за сирийските бунтовници. Търсенето на леки и приблизително тежки оръжия и боеприпаси от Източна Европа растеше лудо и български експортьори мног оискаха да получат дял от удовлетворяването му. Износът на оръжия, естествено, не беше непосредствено за сирийските бунтовници, а преди този момент се продаваше на подставени лица като Азербайджан и Саудитска Арабия.

Гебрев упорства през днешния ден, че компанията му " Емко " (Emco) не е кандидатствала за каквито и да е оръжейни продажби по тази стратегия. Той споделя, че главните му експортни пазари - Индия и Северна Африка - са претендирали огромни количества и той се фокусирал върху осъществяването на тези задължения. Но кандидатстване за позволение за експорт на оръжие за Азербайджан - което се счита, че е било предопределено за Сирия - е подадено в българското външно министерство н 27 април 2015 година - по съвпадане, същият ден, в който Гебрев усеща първите признаци от отравянето.

Кампания за дискредитиране на Emco

Основната версия на Гебрев е, че това е фалщификат от съперник, който е желал да отстрани бизнеса му от пазара, като за задачата насъска руснаците против него. "

От " Белингкат " считат, че макар " забележителното ксъвпадение " е по-скоро необикновено да има връзка сред тази договорка и покушението, защото е прекомерно малко времето сред " натопяването " му пред руснаците и интервенцията за отравянето.

" В същото време без подозрение през 2015 и 2016 година е имало опити да бъде дискредитирана Emco в чужбина, в това число посредством публикация на британски език в български вестник, в която се употребява подправеното кандидатстване за експортен лиценз за Emco да бъде показана като експортьор на оръжие за " Ислямска страна ". Продължителната акция против Emco прави правдоподобна версията, че опитите може да са почнали преди подправеното кандидатстване за износ от 27 април. "

" Шпигел " съвсем не отделя внимание на претекстовете за покушението, което разказва като много нескопосано. Единствената част за обяснението за какво е цялата интервенция е следната: " Разследването на българските управляващи на случая с Емилиян Гебрев продължава и краят му не се вижда. Гебрев в този момент упорства за още разбори на пробите от отровата от страна на профилирани лаборатории. Първоначалните резултати демонстрират сходства с невротоксин от групата " Новичок " - субстанцията, която едвам не умъртви Сергей Скрипал. "

Фалшификат, основан от ГРУ за илюзия?

" Инсайдър " повтаря в общи линии изложеното от " Белингкат ", като показва, че повода за отравянето на Гебрев не е ясна и на самия него. Но изданието добавя, че българинът също по този начин счита, че знае кой е създател на подправеното експортно искане, само че отхвърля да г оназове. " Според една от версиите той е станал цел на ГРУ вследствие на провокация, принудила Кремъл да си намерения, че той е продавал оръжие на американски съдружници в Сирия. (...) Гебрев допуска, че съперникът му има доре открити връзк ис Кремъл и по тоз иначин е желал да го в профил като подмятна на Москва фалшификат. "

Екипът на " Инсайдър " споделя, че е проучил кореспонденцията сред българското външно министерство и посолството на Азербайджан в София и на един от документите се вижда Emco Ltd. като снабдител на " военно съоръжение " за министерството на защитата в Баку за датата 5 май 2015 година Но в последващо писмо на Министерство на външните работи от 30 април към този момент стоят имената на напълно други български компании - Transmobile Ltd. и Alguns Ltd. за безусловно същия азербайджански боен Ил-76. Те са посочени като " действителните български експортьори ", които заявили, че " заради оперативни аргументи свързани с тяхната подготвеност за реализация на доставките " плануваните полети до Бургас за интервала 5-7 май се реалокират за 12-19 май 2015 година

" Проблемът е ", споделят от съветската проверяваща група, " че ГРУ е почнало да приготвя интервенцията още през февруари, т.е. фалшификатът самичък по себе си не може да стане причина за покушението. Ако случаят с подправената поръчка въобще е обвързван с отравянето, това значи, че или тя е единствено следващата от голям брой провокации от съперниците, или, противоположното, ГРУ единствено е подправило документа, с цел да обоснове покушението (в последния случай действителният претекст за покушението остава открит) ".

" Омразната осморка ", само че не на Тарантино

Що се отнася до другата оригиналност в взаимното следствие, тя е че има още 7 имена на руснаци, също така на офицера от ГРУ Денис Сергеев (оперативно име Сергей Федотов), който през 2019 година е бил разпознат от запис на охранителни камери пред софийския хотел " Орбита " в деня на отравянето на тримата българи, които имат офиси в постройката.

В " Омразната осморка ", както ги назовава " Инсайдър " с името на един от филмите на Куентин Тарантино, са още Сергей Лютенко (агентурна идентичност Сергей Павлов), Пьотр Борисов (Георгий Горшков), Иван Терентиев (Иван Лебедев), Николай Ежов (Николай Кононихин), Алексей Калинин (Алексей Никитин) и Владимир Моисеев (Владимир Попов). В друг формат те идват по трима в България от 15 февруари 2015 година и на смени остават до 11 март. Второто идване на групата (Федотов, Павлов и Горшков) е по време на отравянето - 24-28 април. Третото идване на Денис Сергеев е на 23 май в компанията на Данаил Капралов (агентурно име Данил Степанов), като двамата прекарват една седмица. В края на май Гебрев още веднъж попаса в болничното заведение. Капралов-Степанов е разказан от " Инсайдър " като чиновник на ГРУ с подготовка на доктор (което го прави подобен на Александър Мишкин, единият от отровителите на Скрипал в Солсбъри).

" Белингкат " напомня, че към този момент са посочвали в предходни следствия Денис Сергеев като генерал-майор от отделение на ГРУ за интервенции в чужбина. " Той е пътувал до Англия да координира интервенцията на полк. Чепига и полк. Мишкин в Солсбъри през март 2018 година " Според проверяващата група всичките 8 посочени чиновници са от едно и също отделение и подготовката за покушението против Гебрев евентуално е почнала повече от година по-рано. Моисеев е бил в Бълтария през март 2014 година, а след това през септември, ноември и декември, с подправена идентичност и представящ се за фотограф и публицист на към този момент не съществуващо списание за съветско морско обезпечаване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Случаят "Гебрев " (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР