При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове

...
При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове
Коментари Харесай

Плаж на концесия? От догодина само по евростандарт

При разкриване на новите процедури за концесия на морски плажове към този момент ще слагаме като изискване за допустимост участниците да показват документално доказателство, че имат документ ISO 13009:2015.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по bTV. Тя разясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който дефинира общите условия и рекомендации към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, в това число за достъп на хора в неравностойно състояние.

Този интернационален стандарт е използван за плажове през сезона за къпане и се назовава „ Туризъм и обвързваните с него услуги. Изисквания и рекомендации при концесия на плажове “. Той слага акцент върху смисъла на оборудванията за гости с разнообразни потребности. Ние насърчаваме стопаните на линиите да оферират повече улеснения за плажуващите и през това лято към този момент имаше 82 плажа с рампи за достъп на хора с увреждания, инсталирани от стопаните там, където релефът разрешава, изясни Ангелкова.

Тя бе безапелационна, че през последните години българският туризъм се развива извънредно сполучливо. Ръстът на туристическите визити на чужденци за интервала януари-септември 2018 година е 31% по отношение на същия интервал три години по-рано, което съставлява 1,9 млн. повече туристи спрямо 2015 година Общо за 2017 година непознатите туристи у нас са близо 1,8 млн. повече по отношение на 2015 година, като растежът е 25%. Министър Ангелкова изрази удовлетворението си, че резултатите бележат резистентен тренд на повишаване след основаване на Министерството на туризма като независима институция.

„ Нашата съществена цел постоянно е била разширение крилата на сезона и основаване на повече интензивности за туристите. Насърчаваме дейната реклама година по рано, с цел да насочим фокуса към зимните ни курорти ”, сподели министър Ангелкова. Тя добави, че в Стара планина също има доста положителни условия за упражняване на този тип туризъм, само че е нужна цялостна идея и тактика за развиване.

В началото на януари ще бъде показана и демоверсията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в действително време осведомителните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи. Правим мониторинг на активността, ще бъдем безкомпромисни както във връзка с осъществяването, по този начин и за спазването на периодите. Това ще даде опция да вършим разбори на профила на екскурзианта, както и за понижаване на административната тежест, добави министърът.

За облекчение на бизнеса ще бъде въведено и лицево различаване, посредством което бизнесът може да употребява електронните услуги, които министерството дава. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да декларират услуга, да вземем за пример молба за категоризация на място за настаняване.

По отношение смяната в проекта на Природен парк Витоша министърът на туризма съобщи, че задачата на работната група, която е основана към Министерството на младежта и спорта, е да се обезпечи оптимален достъп до планината. „ Планът би трябвало да се промени, с цел да се подменят старите лифтове и влекове и да са безвредни. Друго строителство няма да бъде позволено. Ще има извънредно непоколебим надзор “, бе безапелационен министърът./offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР