При отчета за работата си през последните три години главният

...
При отчета за работата си през последните три години главният
Коментари Харесай

През 2018 г. главният архитект на София е разрешил строителството на 2 млн. кв.м площ

При доклада за работата си през последните три години основният проектант на София Здравко Здравков разгласи, че към този момент е реализирано " съществено развиване към бистрота и гласност " на активността на направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) на Столична община. Като мотив за това той уточни въведеното в огромна степен на електронното обслужване на жителите.

" Всички регистри станаха обществени, само че защото установихме, че пораждат компликации при търсенето в тях, ще надградим системата с избрани критерии, с цел да се улесни достъпът. Всички актове, които аз издавам, се разгласяват сега, в който влизат в действие ", посочи основният проектант на София.

На база кадастралната карта на столицата към този момент е въведена информация, която дава опция при обзор на даден обект да се виждат всички издадени административни актове за него. " Чрез тази база данни всеки може да влезе в уеб страницата на НАГ и да ревизира за съответен парцел какви административни актове са му издадени – позволения за градеж и други ", изясни той.

Само през 2018 година основният проектант на София е издал позволения за градеж за общо 2 милиона кв.м повърхност. " Което значи бизнес за към 2 милиарда евро ", пресметна той, защото цената на един кв.м ново строителство в София е приблизително 1000 евро. Поради това било разумно, че визитите в уеб страницата на НАГ са нарастнали съществено напоследък, счита той.

" В момента надграждаме тази осведомителна система с всички самостоятелни административни актове – заповеди за унищожаване, удостоверения за въвеждане в употреба. Имам упоритостта системата да проработи като електронно ръководство и всичко да бъде обвързано със съответния парцел ", даде обещание той.

Всички издадени актове от общината или от 24-те региона на столицата ще се съхраняват в единна база данни, която следва да бъде обвързвана с Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) през 2019 година Идеята е всички документи, които ДНСК издава, също да влизат в тази единна база данни.

Системата за е-обслужване на НАГ в София работи като пилотен план, който да бъде въведен като стандарт и в останалите градове в страната, разясни Здравков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР