При отчета на третата година от мандата си днес, в

...
При отчета на третата година от мандата си днес, в
Коментари Харесай

Президентът за Гешев, службата за охрана, Русия и втори мандат

При доклада на третата година от мандата си през днешния ден, в който изиска образованието, детското опазване на здравето и стимулирането на младите фамилии да бъдат национални цели, президентът Румен Радев разгласи измененията в Конституцията като тест за зрелостта на политическата система и обществото ни. Той не сподели какви тъкмо промени ще инициира, само че даде да се разбере, че те ще целят повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт.

В отговори на въпроси на публицисти президентът сподели, че няма концепция за съответния случай в досъдебното произвеждане, което съгласно основния прокурор Иван Гешев е станало причина за настояването Конституционният съд да пояснява какво е държавна измяна и по кое време може да бъде разследван президента. " Аз съм уверен, че не съм правил нещо неправилно ", разгласи Румен Радев.

Въпреки че подлага на критика ръководството в ревюто на целите си, президентът не сподели дали държавното управление би трябвало да подаде оставка поради водната рецесия в Перник.

" С вицепрезидента имаме виновна задача. И сега всички действия, които изпълняваме по нея - прекомерно натоварена стратегия, прекомерно публично ангажиране... Изобщо сега не влиза в дневния ред диспути и обсъждане на втори мандат ", отвърна Румен Радев в отговор на въпроси на " Дневник " дали ще се кандидатира за втори мандат и дали ще търси поддръжката на Българска социалистическа партия за това.

Държавният глава сподели още, че се надява шпионските кавги да не навредят на прагматични връзки сред България и Русия.

" Дневник " разгласява едно към едно мненията на Румен Радев в отговор на въпроси на публицисти по настоящи тематики.

За измененията в Конституцията

" Българската конституция е най-голямото демократично завладяване от зората на прехода и към измененията в нея би трябвало да се отнасяме извънредно деликатно. Но след 30 година преход и дълбоки обществени, стопански и политически разтърсвания през днешния ден би трябвало да търсим отговор на въпроса не позволява ли тази Конституция благоприятни условия за спорен прочит и най-много успяхме ли да реализираме заложения в нея политически план за създаване на демократична, правова и обществена страна. Защото през днешния ден сме очевидци на напълно различен резултат ".

" Дебатът за смяна на Конституцията е тест за зрелостта на нашата политическа система и обществото ни за нашето бъдеще. В българския парламент ще се вземат решенията за одобрение на импортираните промени, само че народните представители с изключение на в партийна честност са се клели да служат в интерес на България и публичния интерес. Съюзник тук би трябвало да бъде цялото общество - и жителите, и специалистите, и политическите партии. Аз ги поканвам на разговор, уповавам се този път да одобряват ".

" От нашите решения ще зависи дали в България ще продължава да се развива демократичния развой - ние не можем да го имаме за някаква даденост, за нещо, застояло във времето. Зависи дали ще имаме по-добри институции, повече права на жителите - съгласно мен те са доста значим белег за всяка народна власт, по-добър баланс сред институциите и ограничение на групова безнаказаност ".

За унищожаване на частните лотарии

" Президентът е в края на законотворческия развой, предстоят дебатите в Народното събрание. Искам да ги чуя - и във вносителите, и в самия Министерски съвет има към този момент неуверени позиции ".

За основния прокурор

" Моите претекстове за конституционни промени не са ориентирани против прокуратурата. Моят претекст постоянно е бил за повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт ".

" Оставям на вас да прецените за какво тъкмо в този миг основният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на президента. Аз нямам никаква концепция за съответни аргументи, тъй че основният прокурор би трябвало да изясни своите претекстове пред обществото. Във всеки миг чакам Конституционния съд, който откри дело, да се управлява от заложените в основаването на Конституцията правила и ще проследявам за хода на това дело. "

" От основния прокурор чакам усърдие и в действителната битка с корупцията - там, където тя има най-голяма хранителна среда: крупните публични поръчки и огромни планове без публични поръчки. Много ясно заявих и при встъпването на служба на новия основен прокурор, че неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закона и публичния интерес, а не ръководещите, не избрани предприемачи. Обявил съм, че ще имам среща с всички институции, в това число тримата огромни в правосъдната власт, по предлаганите промени. Предстои ми градивен разговор и с него.

" Не съм търсил контакт с основния прокурор по тази тематика изрично. Аз чакам неговите претекстове. На ход е Конституционният съд ".

" Г-н Гешев самичък би трябвало да разгласи претекстовете. Нямам концепция за съответен случай, тъй като аз съм уверен, че не съм правил нещо неправилно ".

За службата за защита

" Националната работа за защита (НСО) води своята активност на база на закона за НСО. Аз нееднократно съм твърдял, че той има потребност от реформиране, тъй като вменява отговорност на президента без да има той действителни пълномощия ".

" Що се касае до основаването на паралелни охранителни структури и то в силовите ведомства - смятам, че това е прекомерно рисково начинание по доста аргументи, само че да посоча единствено една - случая " Белите брези ", където един против различен стреляха представители на разнообразни служби ".

" Тук става въпрос за доста съществени въпроси за връзка, съгласуваност и взаимоотношение. Става въпрос за доста ясни критерии, по които би трябвало да бъдат охранявани хора, техния обсег и така нататък Това не е елементарна активност - подчинява се на редица стандарти и то - интернационалните, на доста сериозна подготовка. Аз ще желая да видя в детайли претекстовете и замисъла за реализация на една такава активност ".

За шпионските кавги

" България би трябвало да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква интервенция в нейната национална сигурност. За всяка активност на службите би трябвало да има събрания ясни и безспорни доказателства. Дали е обикновено други страни да се интересуват от вътрешни действия - в случай че Ви кажа, че дипломатът, изпратен в една страна, не се интересува какво става в нея и не осведоми своята страна, това е нещо доста наивно. Тук има една доста тънка граница - би трябвало да има ясно разграничаване сред активността на един посланик за развиване на връзките, информацията, която събира, с какви претекстове е, и дали се прекрачва границата, в която към този момент има интервенция в националната сигурност с избран интерес ".

" Действията не би трябвало да се трансформират в някакво национално риалити. Това е дипломация, това е доста тънка и сензитивна материя. Ефективността би трябвало да бъде водеща в ефектността ".

За доверието в държавното управление

" Аз ще имам доста по-високото доверие в държавното управление, в случай че водещата цел на неговата активност е не доизбутване на мандата, а благосъстоянието на българските граждани; в случай че има доста по-отговорно отношение към изборния процес; в случай че не образува авансово плануван неестествен остатък посредством нереализиране на държавни вложения, който харчи еднолично и непрозрачно; в случай че има предпочитание и потенциал за реформи; в случай че влага повече в хората; в случай че мисли повече за децата и българските пенсионери ".

За втори мандат

" С госпожа Йотова имаме виновна задача. И сега всички действия, които изпълняваме по нея - прекомерно натоварена стратегия, прекомерно публично ангажиране... Изобщо сега не влиза в дневния ред диспути и обсъждане на втори мандат. Това го оставям като добра почва за спекулации в социологически организации, експертни мнения и така нататък ".

" Дали ще търсим поддръжката на Българска социалистическа партия? Ще търсим поддръжката на всички български жители, които желаят смяна в демократична посока; които желаят развиване на България като съвременна страна. Започвам нещо да замязвам на предизборна акция по говорене, тъй че ще спра с тези неща до тук. Ако госпожа Йотова има нещо поради за поддръжката на Българска социалистическа партия, да заповяда ".

" На този стадий не, господин президент ".

За вота на съмнение поради Перник

" Вотът на съмнение е естествен парламентарен механизъм, най-силният инструмент в ръцете на опозицията. Той е естествено продължение на дневния ред на обществото. Кризата е дълбока. Кризата е екзистенциална. Но решението е в ръцете на българския парламент. Тук всеки депутат би трябвало да изрази своята воля или от публичен интерес, или от партийната воля и съдружна математика ".

За връзките с Русия

" Аз мисля, че има две страни в развиване на връзките сега. Едната е по чисто дипломатическа линия - доколкото знам и се чака в нашето посолство в Москва е да има взаимност на дейностите, т.е. да бъдат надлежно изгонени двама наши дипломати. От друга страна България и Русия имат общи ползи от сигурност в района, общи ползи от развиване на двустранните връзки и то на здрава, прагматична основа ".

" Неслучайно в моя доклад аз заявих за резултатите от продължителната среща с президента Путин и неговия екип, където доста ясно формулирах параметрите на това двустранно сътрудничество; доста ясно формулирах нуждата от преразглеждане на ценовите механизми за доставка на газ за България. И аз благодаря на президента Путин, че той доста - след дълъг спор, само че той одобри причините - ние дори на подиума на Петербургския конгрес пред цялата международна общност продължихме да водим този спор и той там също се съгласи. Но аз чакам по-голяма интензивност и упоритост от българското държавно управление - не е срамно то да упорства за по-ниски цени на газовите доставки ".

" Аз се надявам шпионските кавги да не навредят на тези прагматични връзки. България към този момент е вложила обилни средства, обилни средства в газопровода " Балкански поток ". Тези средства би трябвало по някакъв метод да се оползотворят.

За Европейския съюз, деня на Победата и ролята на Съветския съюз във Втората международна война: Според мен този спор ненужно се политизира и тук е мястото да има по-голяма чуваемост сред историците и хората, които боравят с архивите и историческата истина за войната ".

" За 9 май имам покана от президента Путин да участвам на парада, само че още не съм дал отговор и не желая да злоупотребявам преди да изпратя своя отговор ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР