При осъществената спецакция срещу заместник-министъра на околната среда и водите

...
При осъществената спецакция срещу заместник-министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

Божков пак изплува зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

При осъществената спецакция против заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, други длъжностни лица, както и предприемачите братя Бобокови, са конфискувани доказателства, които насочват към хазартния необут с 18 обвинявания Васил Божков. Това стана ясно от думите на представителя на основния прокурор Сийка Милева, която даде през днешния ден повече информация за следствието.

" От жилище, населявано от обниняеми П. Б., са открити и конфискувани автобиографии със фотоси на длъжностни лица от Министерство на правораздаването и Министерство на районното развиване и благоустройството, както и автобиография със фотография на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвинен Васил Божков за осъществяването на тежки умишлени закононарушения ", заяви Милева. От жилището на различен от обвинените пък била конфискувана " цветна фотография, на гърба на която има изписани имена, които подхождат на имената на обществено известни персони в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани огромни суми пари ".

До момента към наказателна отговорност след акцията в четвъртък са 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група. Има и второ обвиняване за ръководство на рискови боклуци. Други трима души са арестувани за данъчни закононарушения. Прокуратурата ще упорства четирима индивида да останат за непрекъснато в ареста, двама да бъдат под домакински арест, а на един е избрана гаранция от 1 млн. лева

Наблюдаващият прокурор по делото Генка Бързашка уточни, че зам.-министърът е бил в извънредно близки връзки с предприемачите братя Бобокови и е " правил дейности, с които е спомагал противозаконна активност на Бобокови за импорт и експорт на боклуци ". " Дейността е била осъществявана безусловно фиктивно с сдружения, финансирани от братя Бобокови и следени от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното състояние, е оказвал напън и влияние върху подчинени на него длъжностни лица. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпоредби, е имало случаи даже на уволнени шефове на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В хода на следствието било открито още, че задържаният директорът на РИОСВ-Плевен освен не е осъществявал надзор, а под негово влияние са осъществявани фиктивни проверките от подчинени, в чиито протоколи са отразявани неверни условия. " Колегите от Италия ще вземат участие интензивно в следствието. Ние сме поискали да образуваме взаимен екип с тях. В идващите 20-30 дни ще има още следствия и можем да кажем, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица в това число длъжностни ", разяснява зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев.
Зам.-министърът и братя Бобокови към този момент са обвиняеми
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР