При организирането на презентации в наети за целта зали недобросъвестните

...
При организирането на презентации в наети за целта зали недобросъвестните
Коментари Харесай

„Ние, потребителите“: Търговци злоупотребяват с незнанието на потребителите за правото им да се откажат от покупката

При организирането на презентации в наети за задачата зали недобросъвестните търговци злоупотребяват с незнанието на потребителите за правото им да се откажат от покупката, процедурата и периодите. Това сподели по Bulgaria On Air създателят на некомерсиалната платформа „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Най-уязвими са по-възрастните, безработните и обществено слабите, които са фокусни публики на уредниците на такива събития за продажби. А предлаганите артикули са от прахосмукачка, през козметика до възглавници, матраци и колани с ортопедични свойства за по 2 000 - 3 000 лева

„ Тези презентации постоянно са ориентирани към хора от третата възраст, които имат разнообразни болежки, пробвали са какво ли не и когато биват убеждавани, че всички тези болки ще изчезнат, ползвайки единствено този „ вълшебен “ апарат, матрак или възглавница, може да склонят да създадат подобен разход “, разяснява тя. И добави: „ Тъй като тези консуматори не разполагат с нужните за покупката средства, им се предлага подписване на място на контракт за потребителски заем. Така те се обвързват и с покупката, и с контракта за заем, като остават с чувството, че не могат да се освободят от тази клопка “, описа още Руменова.

Експертът изясни, че потребителите имат право да се откажат от покупката отвън търговски обект в 14-дневен период от сключването на контракта или доставката на стоката, само че за задачата следва да спазят законоустановената процедура и периоди.

Първо, би трябвало най-късно до две седмици да уведомят търговеца за желанието си да скапват контракта, като изпратят общоприетия формуляр за отвод, който търговецът би трябвало да им е дал най-късно при покупката. Търговецът на собствен ред следва да уведоми без голословно закъснение, че е получил поръчката.
Втората стъпка е до 14 дни след изпращането на формуляра за отвод да върнат стоката на търговеца на посочения от него за тази цел адрес. До 14 дни от приемането на стоката търговецът би трябвало да възвърне на потребителя заплатената сума и то по метода, по който е била платена, в случай че двете страни не договорят друго.

Има изключения за правото на отвод – да вземем за пример за групи артикули заради хигиенични съображения, за направени по самостоятелни параметри артикули и така нататък Търговецът обаче би трябвало авансово да е предизвестил за това. Ако не го е направил, то тогава правото на отвод ще бъде допустимо, посочи специалистът. Руменова предизвести обаче, че с цел да се възползваме от него, не би трябвало да сме употребили продукта, а единствено да са сме го тествали по този начин, както бихме създали в търговски обект.

Тя описа за нелоялни практики, при които търговец е предложил матраци по сякаш самостоятелни размери, а се оказало, че са общоприети по отношение на останалите, които продава. В различен случай търговец направил презентация на прахосмукачка в дома на домакина и по-късно опитал да препятства правото на отвод с претекста, че уредът от демонстрацията е бил очакван за продажбата, към този момент е разопакован и употребен и не може да откаже покупка. Това обаче е нелегално и неетично, сподели още Руменова.
Когато е провиснал заем за закупуване на потребителска стока, договорът за него се скапва с практикуване правото на отвод, изясни още тя. И посъветва потребителите да проследят този развой, с цел да се уверят, че фактически се е случило.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР