При определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС – за

...
При определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС – за
Коментари Харесай

България подкрепя таван от 1.3% за следващия многогодишен бюджет на ЕС

При определянето на идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз – за интервала 2021-2027 година, България ще отстоява позицията за предел от 1.3% от съвкупния брутен народен артикул на 27-те страни. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред публицисти след първия ден от съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

Темата за дълготрайния бюджет на общността е " гореща " на фона на идния Брекзит, като страните спорят за възможното нарастване на приноса на всяка една, когато Англия напусне. Европейската комисия предлага предел от 1.11 на 100 от съвкупния брутен народен приход на 27-те, а Европейският парламент упорства за 1.3%. Германия, която е от страните с максимален принос към общия бюджет, упорства при определянето на рамката за 2021-2027 година да се постави таван от 1% от съвкупния брутен народен артикул. Вижданията на Берлин са подкрепени от няколко страни, измежду които Холандия и Швеция.

" Едните желаят да бъде формиран на 1% от Брутният вътрешен продукт (има поради съвкупния брутен народен приход – бел. ред.), други, измежду които сме и ние – на 1.3 от Брутният вътрешен продукт, с цел да не пострадат и кохезията, и земеделието, а и да бъдем по-амбициозни в областта на нововъведенията, технологиите, киберсигурността ", сподели министър председателят Борисов.

През 2018 година Европейска комисия предложи бюджет, който в номинално изражение е с няколко % по-висок от този за предходния интервал, тъй че да се компенсират загубите от напускането на Англия и в същото време да се финансират нови стратегии. България е една от дребното, които получават покачване на средствата по структурните и кохезионните фондове на Европейски Съюз, и губи релативно малко пари в региона на земеделието. Въпреки че България ще би трябвало да заплаща малко повече в бюджета на Европейски Съюз, общият баланс ще продължава да е повече от позитивен (през предходната година страната е била на плюс с близо 1.6 милиарда евро), отбелязва " Капитал ".

При предлагането за бюджет на общността се упорства още финансирането от Европейски Съюз да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, против което неотдавна се разгласи Унгария, а българското държавно управление от дълго време възразява.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР