При операция на испанската полиция през уикенда успешно е разбита

...
При операция на испанската полиция през уикенда успешно е разбита
Коментари Харесай

Испания разкри мрежа за финансиране на Ислямска държава с криптовалути

При интервенция на испанската полиция през уикенда сполучливо е разрушена мрежа от лица, подкрепящи ИДИЛ, които са взели участие в транзакции с криптовалута на стойност €200,000.

Операцията, част от траяло две години и половина следствие на терористични дейности, докара до ареста на петима души, за които се твърди, че са свързани с терористите, известни като ИДИЛ.

Съобщава се, че по време на следствието, групата е провела проекти за две терористични набези и е финансирала джихадистите благодарение на криптовалута, получена посредством интернационалните колета, свързани с незаконни действия в Европа. Властите са иззели от групата криптовалута на стойност €200,000.

Според информацията измежду задържаните лица едно се е радикализирало в месеците преди ареста и е било покрай осъществяването на нахлуване. При претърсването на жилището им органите на реда са разкрили муниции за револвер и секира. Освен това от арестуваните са конфискувани наръчници за разработване на експлозиви, индоктриниране на малолетни и джихадистка агитация.

Разследването почнало, когато управляващите разкрили, че лице в Испания сътрудничи на джихадист, който възнамерява терористичен акт във Франция. Това разобличаване провокира взаимна интервенция сред Швейцария и Испания, вследствие на която бяха задържани осем лица.

Първоначално двамата радикали бяха разпознати като част от по-широка мрежа, подкрепяща ИДИЛ на три континента. Впоследствие испанските управляващи си сътрудничиха с дванадесет страни от Европа, Близкия изток и Магреб в антитерористично следствие, чиято кулминационна точка бяха арестите, осъществени в събота.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР