При онлайн изданията в повечето случаи абонаментът се прави през

...
При онлайн изданията в повечето случаи абонаментът се прави през
Коментари Харесай

Внимавай с тази промоция

При онлайн изданията в множеството случаи абонаментът се прави през мобилен телефон или компютър в уеб страницата на изданието, само че може да се приключи единствено офлайн по телефон.

[Shutterstock] Още по тематиката
Американски арбитър позволи сливането сред AT&T и Time Warner

Сделката за 80 милиарда $ може да бъде завършена до 20 юни
13 юни 2018
Правилата за " интернет индиферентност " в Съединени американски щати отпаднаха

Законът въпреки всичко може да бъде върнат в бъдеще, в случай че се стигне до ново гласоподаване в Конгреса
12 юни 2018
Музиката, с която пребивавам

Spotify, Apple Music и Гугъл Play Music са най-популярните музикални платформи. Всяка има свои преимущества и дефекти, които дефинират избора на потребителите
13 яну 2017 Всеки, който прекарва огромна част от времето си в интернет, е забелязал промоционални офертите за абонамент на водещи онлайн издания, безвъзмездни интервали при уеб сайтове за стрийминг или тв услуги и други. Тримесечен абонамент за New York Times или Wall Street Journal за 1 евро звучи доста примамливо, сходни предложения (дори с безвъзмезден гратисен период) оферират и доста други компании като Amazon за услугата си Prime, Spotify, Nеtflix - описът е дълъг. Като цяло в множеството случаи става въпрос за услуги, чиято такса другояче е много сериозна по-късно.

Всичко това е напълно в границите на естествените практики и е част от методите на фирмите да притеглят нови клиенти. Проблемите обаче постоянно идват с по-невнимателни консуматори, които действително нямат концепция да употребяват продукта дълготрайно, само че си вършат краткотраен абонамент, плащайки да вземем за пример 1 евро с кредитната си карта и си споделят, че след 3 месеца ще прекратят промотарифата.

Тук обаче стартират и неприятностите за тях. Компаниите категорично показват, че след приключването на промоцията абонаментът се възобновява при към този момент общоприета цена, само че и че той може да се спре във всеки миг. Това фактически е по този начин, само че с тънката детайлност, че изключително при онлайн изданията в множеството случаи абонаментът се прави през мобилен телефон или компютър в уеб страницата на изданието, само че може да се приключи единствено офлайн по телефон.

Тук е и огромният капан и отново споделяме, че задачата не е да саботираме абонаменти и моделите на продажба, а да покажем подводните камъни, за които би трябвало да се следи и внимава.

В какво да внимаваме

Най-често казусът е, че потребителят не помни, че е направил даден абонамент, и в случай че не го приключи преди приключване на промоцията още в първия ден по-късно от кредитната му карта се теглят средства при към този момент общоприета цена. Това са към този момент пари, които той не може да си възвърне, защото преди да направи абонамента, се е съгласил с общите условия. А при тях всичко е съответно разказано, само че най-вероятно не е прочетено.

Дори потребителят да е планувал време за преустановяване на абонамента няколко дни преди приключването му, те може да не са задоволителни. Това важи най-много при онлайн издания като The New York Times и The Wall Street Journal. Първото нещо, което в такива случаи се прави и е разумно на пръв взор (но действително не е), е да се влезе на уеб страницата на изданието или компанията, която предлага услугата, и да се потърси профилът на потребителя, с цел да се деактивира абонаментът. Някъде там стартира и конфликтът с нови проблеми - няма такава опция онлайн. Следва имейл до съпорт център, който дава отговор, че отводът става по телефон.

Тук би трябвало да се има поради, че за доста уеб сайтове и издания центровете имат работно време, постоянно без събота и неделя, в различен часови пояс са и затова отговорът може да закъснее. Затова е целесъобразно, в случай че се възнамерява да се приключи промоцията, това да се прави при започване на седмицата, с цел да може да се реагира. Ако това стартира в петък и в събота няма кой да отговори, а новият интервал стартира от неделя, то най-вероятно също ще бъдат изтеглени и пари от банковата карта.

За клиенти от България постоянно не е ясно кой кол-център да се избере – да вземем за пример Виена или Лондон. При всички случаи обаче отводът от абонамент става по телефон. Факт е, че на уеб страниците е разказано доста повече по какъв начин да се направи абонамент, в сравнение с по какъв начин става отписването от него, и потребителят е препращан през няколко страници.

Много издания или услуги също по този начин дават експериментален интервал за абонамент (free trial). При него би трябвало да се има поради, че един път изработен, даже няма и опция за отписване. Той предлага безвъзмездни да вземем за пример първите 7 дни на абонамента, след което стартира към този момент платеният интервал. За да стане това обаче, платформите изискват авансово данните на кредитната карта. Тоест действително е изработен напълно умишлено абонамент, който обаче стартира да тече след 7 дни.

Няколко трика

Ако свързването с центъра за обслужване е мъчно, един от разновидностите е да се деактивира кредитната карта, само че по този начин тя става неизползваема за избран интервал. Операторите обаче не могат да блокират заплащане към снабдител, даже и по волята на притежателя на картата. Или най-малко в България дават отвод за това. В същото време PayPal има такава опция - прекъсване на заплащане към съответна компания. Eто за какво за значително цифрови услуги е по-добре да се употребява заплащане през PayPal, като платформата дава и някаква гаранция.

Истината е, че главните проблеми при използването на промоционални онлайн интервали идват от медии и услуги, чието начало е било аналогово преди доста години. Но digital only платформи като Netflix, Spotify и Amazon Prime оферират надалеч по-лесно отменяне. Техните промоции постоянно са 30-дневни и могат да бъдат спрени когато и да е през профила на потребителя, а и множеството не желаят за този интервал да се заплаща никаква сума и по този начин не се дават банкови данни. Още повече - клиентът може да продължи да употребява услугата до края на промоционалния интервал, въпреки към този момент да я е спрял.

При множеството онлайн издания има и избор за категорично изтъкване от клиента дали след приключване на абонамента за даден интервал той желае да бъде възобновен автоматизирано или не.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР