При огромен интерес се проведе третото издание на курса Профилиране

...
При огромен интерес се проведе третото издание на курса Профилиране
Коментари Харесай

Над 200 души от 10 държави участваха в курс за профилиране на неизвестни извършители на престъпления на ВСУ „Черноризец Храбър“

При голям интерес се организира третото издание на курса „ Профилиране на незнайни причинители на закононарушения (криминалистически и психически аспекти) “, проведен от Юридическия факултет на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ”. В образованието участваха над 200 души от България, Англия, Швейцария, Австрия, Германия, Гърция, Кипър, Дания, Обединените арабски емирства.

Участници в курса бяха експерти от разнообразни професионални области - адвокати, психолози, лингвисти, експерти по национална сигурност, педагози, медици, икономисти, ИТ-специалисти, проверяващи служители на реда, оперативни служащи, юристи, прокурорски помощници, движимости лица, юрисконсулти, държавни чиновници, обществени служащи, представители на частния бизнес, психотерапевти, лекари и медицински сестри, както и фенове на криминалистиката и престъпната логика на психиката. Включиха се и студенти от 15 български университета, както и студенти по криминалистика от London Metropolitan University. Участваха докторанти на ВСУ „ Черноризец Храбър “ и Медицинския университет – Варна. Най-младите участници са средношколци от I и IV Езикови гимназии в морската столица.

Обучението се организира от проф. д.ю.н. Йонко Кунчев - декан на Юридическия факултет на ВСУ " Черноризец Храбър ", Тодор Тодоров и Велина Владимирова - престъпни психолози. В четиридневния курс на високо професионално равнище те обясняваха криминалистическите и психичните методите за създаване профил на незнаен причинител на закононарушение. Обучението беше извършено върху основата на действителни случаи от практиката. Участниците бяха ангажирани с решение на на практика задания, свързани с профилирането. Отзивите им за курса са отлични. Много от участниците показват предпочитание за присъединяване и в други начинания, проведени от Юридическия факултет на ВСУ “Черноризец Храбър ”.

" Курсовете на Юридическия факултет основават общественост от разнородни участници, обединени от интереса си към криминалистиката ", разяснява проф. Йонко Кунчев. „ Първото издание на курса за профилиране на незнайни причинители на закононарушения приключи със основаването на Клуба на криминалиста на Варненския свободен университет. След второто издание през 2022 проработи “Корпусът на поемните лица ”, който подкрепя активността на Министерство на вътрешните работи във Варна и Пловдив при провеждането на процесуално-следствени дейности – оглед, претършуване, изземване, различаване и следствени опити. През юни тази година се планува провеждането на майсторски клас за профайлъри, в който ще бъдат включени най-добре представилите се участниците от третото издание на курса. Обученията в квалификационните курсове способстваха за усилване и на интереса към магистърските стратегии, предлагани от Юридическия факултет ", добави проф. Кунчев.

В курса на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев „ Криминалистика: дейности по следствието “ участваха над 90 души от разнообразни професионални области. По самодейност на участниците, след приключването му, през вчерашния ден - 19 февруари, се организира кръгла маса в университета за продължение на полемиката по правните, теоретични и на практика въпроси на събирането, проучването и оценката на доказателствата в процеса на следствието.

През март и април 2023 година Юридическият факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър “ ще организира новаторския курс „ Видеоанализ и лицева идентификация “, в който ще бъдат прегледани най-новите аспекти на лицево-идентификационната експертиза – от изключителна значимост в правосъдната процедура при проучването на видеозапис и идентификация на причинителя. Курсът ще водят практикуващите движимости лица доцент доктор Людмил Георгиев и доктор Пламен Митев.

До края на образователната година предстоят и други курсове по теоретични и на практика въпроси, свързани със събирането, проучването, инспекцията и оценката на доказателства в наказателния развой, които са обезпечени с добра материална база и отлични експерти от науката и практиката. Комплексната магистърска стратегия по правосъдни експертизи, кабинетите по криминалистика, изтъкнатите експерти, които преподават в бакалавърски, магистърски стратегии и квалификационни курсове в региона на криминалистиката и експертизите показват Варненският свободен университет като водеща просветителна институция в тази област. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР