При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително

...
При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително
Коментари Харесай

Тренд: Подкрепата за ПП ерозира, Възраждане качва доверието

При нови избори 8 обединения ще влязат в Народното събрание, в това число и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа мощ. Това сочи социологическо изследване на " Тренд ", представено от. То записва следващ спад в поддръжката към държавното управление.

19 на 100 правят оценка позитивно работата на Народното събрание, като предишния месец този % е бил 24. При държавното управление се следи същата наклонност – през април позитивната оценка към кабинета е била 27%, а през сегашния месец е към този момент 22%.

“Нека се придържаме към това, че това е момента фотография, не за друго, а тъй като за разлика от други интервали, в които сме съблюдавали обществено-политическите настройки на българите, сега приказваме по-скоро за много динамичен интервал. Трябва да уточним и това, че не сме в изборна обстановка “, споделя в “Нашият ден “ политологът Димитър Ганев и добавя:

“Не можем да приказваме за някакво застиване на данните, а в противен случай, в последните четири месеца имаме няколко ясни трендове, които се открояват и не могат да спрат. Първо, ерозия в поддръжката на главната ръководеща партия “Продължаваме смяната “, които за четвърти следващ месец означават спад в своята поддръжка. Втората наклонност, която също виждаме, е растеж в поддръжката към партия “Възраждане “ на Костадин Костадинов. “

Промяна в съотношенията

“Да напомним, че през януари партията на Кирил Петков и Асен Василев беше с поддръжка от 26%, до момента в който “Възраждане “ беше с 6%. Днес това наподобява по следния метод – 17% поддръжка към гласуващите към “Продължаваме смяната “ и над 10% за “Възраждане “. Големият въпрос от тук нататък е дали тази наклонност ще продължи. Личното ми мнение е, че ще продължи, само че не с тези темпове, които бяха последните четири месеца.

“Възраждане “ има избран капацитет, който няма да пораства евентуално по същия бърз метод, даже в някакъв миг ще спре растежа си. Ако бързите стъпки на ерозия на “Продължаваме смяната “ се задържат, това би бил доста тежък сюжет за тях. Струва ми се обаче, че въпреки всичко ще се забави и този тренд на спад в поддръжката.

Една от най-интересните вести в това изследване е появяването на новия политически индивид в лицето на Стефан Янев и неговата партия “Български напредък “. Ще се въздържа от прогнози, тъй като нямаме изследвания, които да демонстрират някаква наклонност в поддръжката му.

Там седи и един доста сериозен въпрос, на който към момента няма отговор. Или най-малко няма явен и безапелационен отговор – това план на президента Радев ли?

За никого не е загадка, че огромна част от поддръжката идва точно по линия на това, че част от хората привиждат това като продължение на служебното държавно управление и волята на Румен Радев, а ми се коства, че това не е напълно по този начин. “

Подкрепата за президента Радев

“Отчетохме и избрана ерозия в поддръжката на президента Радев при започване на годината, имаше спад от шест пункта на неговата поддръжка. Ако не ме лъже паметта, това беше през месец февруари и значително беше обвързвано с това, че президентът, като форма на патрон на този кабинет, сигурно, легитимирайки го най-малко в първите няколко месеца след изборите, носеше част от негативите и част от непопулярните му решения. В последните два месеца, поради ясните му позиции и разграничаването му от ръководството, той стартира да се разкача от това да носи отговорност върху дейностите на това ръководство.

На второ място, президентът Радев взе две позиции в последните два месеца – към ветото на РСМ и по отношение на военно-техническата помощ за Украйна. За никого от нас не е загадка, че и двете позиции, които Радев зае, се употребяват с необятна социална поддръжка. Това е един от главните фактори за задържането на неговата поддръжка, а не той да следва тренда на ерозия, каквато виждаме при ръководещата коалиция. “

Накъде се насочват негласуващите?

“Част от тях преориентираха благосклонностите си към плана на Стефан Янев, друга припознават и “Възраждане “, само че има едно конкретизиране, което е значимо да създадем, а точно – в последната година и половина има два лагера, които седят на практика непроменени.

През лятото на 2020 година се образуваха така наречен " лагери на митинга " и " лагери на статуквото ". Още тогава с сътрудниците от “Тренд “ мерихме каква е поддръжката за митинга. Тогава поддръжката за митинга беше към 60%, до момента в който тези, които споделят, че не поддържат митинга, бяха към 30%. Ако си спомняте и на трите избора през 2021 година лагерът на смяната и този на статуквото имаха едно и също съответствие. Това, което следим с появяването на Стефан Янев е, че той взима с изключение на от негласуващите и от гласовете на лагера на смяната. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР