При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ Белене може да започне работа

...
При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ Белене може да започне работа
Коментари Харесай

АЕЦ Белене може да започне работа през 2032 г., прогнозира Валентин Николов

" При най-хубавия планиран вид АЕЦ " Белене " може да стартира работа през 2032 година. Това може да се случи, когато в идващото Народно заседание има задоволително болшинство, което е проенергийно и проядрено насочено ".

Това съобщи ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, който през днешния ден бе в Плевен за осведомителна среща с медиите на тематика " Как ще се промени Северна България с АЕЦ " Белене ". Домакин на срещата бе регионалният шеф на област Плевен Мирослав Петров с присъединяване на кмета на гр. Белене Милен Дулев.

Валентин Николов бе безапелационен, че бъдещето на енергетиката е в нуклеарна сила, възобновими източници и газови централи , които да ги балансират.

" Обективно видяно подпише ли се обвързващият контракт рискът за това да не бъде изпълнен един нуклеарен план пада извънредно доста ", сподели ръководителят на енергийната комисия.
 АЕЦ
АЕЦ " Белене " бил политически дебелоглав

България няма потребност от плана, уверен е Иван Хиновски

Той очерта идните стадии за реализация на плана АЕЦ " Белене " по този начин - в случай че до края на годината участниците се срещнат с документите, има 4 месеца за приемане на обвързващите предложения. Следва преговорен развой, който ще приключи с сключване на обвързващ контракт във връзка със структурирането и строителството на обекта.

Инвеститорът би трябвало да разгласи какво ще промени от съществуващия план, само че това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият притежател би трябвало да уведоми Европейска комисия по контракта за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да стартира строителството на АЕЦ " Белене " , изясни Валентин Николов.
 Руснаци, французи и американци дружно аплайват за АЕЦ Обновена
Руснаци, французи и американци дружно аплайват за АЕЦ " Белене "

Заявеното предпочитание за присъединяване Теменужка Петкова пояснява като доверие в България

" Близо 50 000 ще бъдат ангажираните с плана работни места в разнообразни браншове. Още със пускане на строителството на Първи енергоблок директно на площадката на АЕЦ " Белене " ще бъдат заети над 1 000 инженери и сред 3 500 и 5 000 служащи. ", акцентира регионалният шеф на област Плевен Мирослав Петров.

В изявлението си той обърна внимание на директните изгоди от построяването на АЕЦ " Белене " в областта на стопанската система, инфраструктурата и образованието. Петров предвижда, че АЕЦ " Белене " ще ускори интереса към атомната промишленост във висшите образователни заведения в цялата страна като уточни, че тази позитивна наклонност директно ще се отрази върху три огромни ВУЗ-а, от които се чака да обезпечават фрагменти за плана АЕЦ " Белене " - ТУ-София, СУ " Свети Климент Охридски " и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Нов, по-добър стандарт на живот, напредък в районната претовареност, по-добри приходи, поощряване на предприемаческите начинания , позитивна наклонност в демографските индикатори - това са единствено част от предстоящите промени, които ще донесе построяването на АЕЦ Белене за Белене и района по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев.

В изявлението си той направи паралел с атомните централи в Нововоронеж, Русия и Пакш, Унгария и растежа на демографските и икономическите индикатори.
 АЕЦ Белене - деветстепенно изтънчено меню за 10 милиарда евро Обновена
АЕЦ Белене - деветстепенно изтънчено меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, счита социалистът Жельо Бойчев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР