При нас има система за работа както с Международния Червен

...
При нас има система за работа както с Международния Червен
Коментари Харесай

Д-р София Стоименова, БЧК: За 24 часа може да получим помощ при бедствия

" При нас има система за работа както с Международния Червен кръст, по този начин и за приемане на запас от Фонда за подкрепяне при бедствени обстановки. За 24 часа от този фонд националните сдружения могат да получат финансов запас и да започват дейности в отговор на бедствена обстановка ", това сподели за Агенция " Фокус "  Генералният секретар на БЧК доктор София Стоименова в отговор на въпроса какъв брой бързо може да реагира прилежаща страна, в случай че бъде потърсена за помощ при бедствия.

" Ние имаме добър опит, и то на практика опит, който е дълготраен. И при военни спорове в района, при бедствени обстановки ние сме изпращали както финансова, по този начин и материална помощ, и сме получавали такава и за БЧК, когато сме имали сложна обстановка ", добави доктор Стоименова.

Тя сподели още, че поемайки председателството на Регионалната мрежа за взаимопомощ " Съседите оказват помощ първи "   от Хърватия,  БЧК ще подчертава върху подготвителната активност, за всички 13 страни от Мрежата да са подготвени да окажат помощ на съседа си при нужда.

" Нашите акценти ще бъдат точно в това: да вършим взаимни учебно-тренировъчни занятия, да имаме осведоменост по отношение на готовността за посрещане на спешни обстановки на всяко едно от националните сдружения, да можем да обменяме квалифициран личен състав, тъй като ние имаме квалифициран личен състав в редица интернационалните курсове, и национални несъмнено, като се надяваме, че по този метод ще продължат положителните обичаи в района във всевъзможни спешни и бедствени обстановки да си оказваме помощ ", посочи тя.

Генералният секретар на БЧК разяснява и годишния отчет на Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, в който се споделя, че светът е " рисково неопитен " за нова пандемия: " Наистина той има за цел да се концентрира върху готовността да се приготвяме по-ефективно за бъдещи изключителни обстановки, защото идната пандемия може да е близо. Трябва да приготвяме нашите общности за последваща изключителна обстановка в региона на публичното здраве, и това включва попречване, реагиране, възобновяване след изключителна обстановка. Интересното в него е, че той предлага на световната общественост 6 съществени дейности, които са свързани със усилване на предварителната защита и готовността на локално равнище, с потребление на ролята и потенциала на общностите и локалните участници посредством интегрирани здравни системи на общността ".

" Уроците, които ние научихме, са уроците, които научи световната общност и Европа. В отчета се цитира, че светът е неопитен за пандемии, и не е бил квалифициран. Това приканва към повече взаимни дейности несъмнено на водещите институции, само че и на всички сътрудници за справяне ", добави доктор Стоименова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР