При напрегнат разговор за пари, фалшиви болнични, опциите за увеличаване

...
При напрегнат разговор за пари, фалшиви болнични, опциите за увеличаване
Коментари Харесай

Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри

При под напрежение диалог за пари, подправени болнични, вариантите за увеличение на заплатите и какъв надзор ще се ползва върху лечебните заведения министър-председателят Бойко Борисов разиска с представители на протестиращите медицински сестри настояванията им. Срещата се организира в кабинета на премиера в Министерския съвет довечера, макар че по-рано денем беше оповестено от държавната пресслужба, че двете страни ще обсъдят проблемите на следващия ден.

За изключителната намира се разбра час преди нея. В известие до медиите държавната пресслужба заяви, че " смяната на срещата се постанова поради изразеното обществено съмнение от страна на протестиращите, че срещата ще се състои ". Малко след оповестения формален час на срещата - 18:30 ч., персоналният пиар на Борисов Севдалина Арнаудова разгласява в профила си във " Facebook " фотоси на премиера на фона на разпънатите палатки пред Министерския съвет на протестиращите медицински сестри. Публикацията на Арнаудова беше подплатена със следния текст: " 18:50ч. Министерски съвет представители на протестиращите медицински сестри към момента няма ".



Минути по-късно обаче Борисов се включи наживо във " Facebook " до момента в който посреща протестиращите медицински служащи. Заедно с премиера в срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и общественият министър Деница Сачева. Малко по-късно се причисли и вътрешният министър Младен Маринов, на който Борисов сложи съответна задача.

" Не ми е прелестно и безразлично да виждам дами да стоят на студа и по тази причина желаех незабавна среща с вас ", стартира диалогът Борисов, като засяга палатковият лагер на медицинските сестри. Те заплашиха, че няма да си тръгнат от пространството пред Министерския съвет, до момента в който не се видят персонално с премиера.

В опит да откри решение по какъв начин да вдигне заплатите на медицинските сестри и да понижи кадровите проблеми, Борисов направи няколко оферти, част от които провокираха усмивки измежду протестиращите.



" Болниците би трябвало да има групов трудов контракт. Ако го няма това нещо, то тогава болничното заведение не може да съществува. Така, в случай че лекарят взима 12 хиляди лв., да вземем за пример, ще си понижи неговата заплата и по този начин ще даде на сестрите ", предложи Борисов. Това незабавно беше контрирано от медицинските сестри, съгласно които няма по какъв начин някой доктор да се откаже от заплатата си в тяхна изгода.

Според премиера в България има доста лечебни заведения, като не всички са нужни. Именно поради това предложи въвеждането на групов трудов контракт, с цел да може да се наблюдава коя болница какви разходи има и има ли смисъл тя въобще да съществува. По думите му ненужните лечебни заведения могат да се преобразуват в центрове с лекар, здравна сестра и 2-3 коли за спешна помощ. Той даде за образец родния си град Банкя, където е приложено сходно нещо.

От своя страна медицинските сестри признаха, че им се постанова да пишат подправени пътеки и болнични. Освен това трябвало да работят на няколко места, с цел да изкарат естествени заплати. След имитация на една от тях, че им е писнало да са крадци, Борисов даде обещание, че страната има задоволително принадлежности, с цел да ревизира кои лечебни заведения източват Здравната каса. Именно и това беше поставената задача на Маринов - да направи сериозна инспекция на всички частни лечебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР