При наложен запор върху пенсия, вече има нов размер на

...
При наложен запор върху пенсия, вече има нов размер на
Коментари Харесай

Заради промени в ГПК, удръжките по запорирани пенсии се променят

При натрапен запор върху пенсия, към този момент има нов размер на удръжките, които се вършат. Това оповестява Националният застрахователен институт (НОИ). От там прецизират, че измененията се вършат поради промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), защото до момента удръжките бяха изчислявани на база закрепени суми за получаваните приходи от пенсия.
Новите формули са следните:
- при пенсия, чиято величина попада в диапазона сред минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата – удържа се една трета (33%), в случай че лицето е без деца, и една четвърт (25%), в случай че е с деца, които устоя.
- при пенсия, чиято величина попада в диапазона сред двукратния размер на минималната работна заплата и четирикратния размер на минималната работна заплата, се удържа 50% при запор, в случай че лицето е без деца, и една трета (33%), в случай че е с деца, които устоя.
- при пенсия, чиято величина е над четирикратния размер на минималната работна заплата – удържа се горницата над двукратния размер на минималната работна заплата, в случай че лицето е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната работна заплата, в случай че е с деца, които устоя.
Пенсионерите, върху чиито пенсии е натрапен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки за месец ноември 2017 година с пощенски запис, след удържане на съответната сума по запора. За новия размер на удръжката те ще получат и уведомително писмо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР