При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще

...
При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще
Коментари Харесай

При наличие на коронавирус в училище, НЗОК ще плаща тестовете

При съществуване на случаи на ковид в учебно заведение, касата ще заплаща за тестванията на децата от дадения клас, само че това решение се взима от РЗОК. Това сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.
Според проф. Салчев, в учебните заведения обстановката е естествена, образователната система е готова.
„ Мисля, че в учебните заведения организацията е обикновено структурирана. Малко повече се експонира на обособени места, заради личностните дейности и решения на място. Като цяло учебната система е готова за тези срещи “.
До 3000 теста дневно заплаща здравната каса на цена по 60 лв., до момента в който лабораториите взимат по към 120 лв. на свободен банкет, стана ясно от думите на Салчев. Този потенциал обаче не се извършва, т.е. не се вършат толкоз доста тестова, които да заплаща Здравната каса. Заради ковид не се постанова актуализация на бюджета на НЗОК, уточни той.
По данни на НЗОК и осведомителната системата са приети в болница над 5200 индивида от началото на пандемията от ковид, а все още почти към 600 са в лечебни заведения, а към 60 в интензивни отделения.
Капацитетът на лечебните заведения е към 2800 места в интензивни отделения, които могат да се употребяват за лечение на тежки случаи на заболяването, демонстрира справката, която проф. Салчев.
От 1200 до 1700 лв. коства лекуване на пациент с ковид в болница. Най-много се заплаща за онкологични болести, за интервенции, хирургия, ортопедия, добави проф. Салчев по тематиката за цената на клиничните пътеки, изясни шефът на НЗОК.
„ Когато имаш незнаен боязън с доста фактори, човек се приготвя за доста по-страшни неща. Смятам, че първоначално тръгнахме с естествени ограничения, някои от които се задържаха повече. “, сподели още той по отношение на наложените ограничения и икономическия срив.
COVID-19 би трябвало да се ръководи като зараза, от какъвто и да е тип, уточни той и прикани хората да съблюдават всички хигиенични ограничения, тъй като вирусът е заплашителен, само че на самостоятелно равнище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР