При над 30 отсъствия без обяснение от родителя децата ще

...
При над 30 отсъствия без обяснение от родителя децата ще
Коментари Харесай

При над 30 отсъствия без обяснение децата ще се отписват автоматично от градина

При над 30 отсъствия без пояснение от родителя децата ще се отписват автоматизирано от детска ясла или градина. Това планува план на нова разпоредба за банкет на деца в общинските независими детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столична община. Друга оригиналност е даването на 2 точки за родители, работещи по цивилен контракти - алтернатива, която по обществените мрежи още занапред всеобщо се подлага на критика поради опциите за измами.

Отписване

Децата ще се отписват автоматизирано от общинска детска ясла или градина при неявяване повече от 30 поредни дни без документално заявление от родителя/настойника до шефа за аргументите, заради които детето не посещава съответното заведение, планува планът на нова разпоредба. Според него за децата от подготвителните групи е възможно неявяване за не повече от 10 дни на година с документално известяван от родителите в период, избран с правилника на детската градина или учебното заведение.

Текстът е за да се ограничи порочната процедура, която съществува сега - родители да не водят децата си на градина по една или друга причина, само че да " пазят " местата си, без да могат на тях да бъдат признати други деца. Родители разясняват във Фейсбук, че поддържат мощно сходна смяна, само че с скептични, че тя ще реши казуса - съгласно тях причина за неявяване елементарно може да се изфабрикува. " Всеки може да си напише записка или детето му да отсъства 20 дни, да се появи за 1 и отново да отсъства още 20. Има ли някакви ясни критерии по кое време повода е основателна, по какъв начин ще се прави надзор върху истинността ѝ и по какъв начин ще се избегне спирането на тези 30 дни с 1 ден наличие. За мен си е непотребна бумащина, която няма да докара до никакви смислени резултати ", споделя майка.

2 точки за цивилен контракт

Критериите за банкет в детските ясли и градини остават съвсем същите - още веднъж за непрекъснат адрес на детето или на един от родителите на територията на Столична община през последните над 3 години ще се дават 4 т., в случай че адресът е същият през последните от 1 до 3 години - 3 т., а през последната 1 година - 2 т. Остава си опцията работещ родител (или в отпуск за развъждане на дете) да получи 2 точки при кандидатстване на детето му, само че се прибавя и опцията с изключение на по трудово и служебно правно отношение, той да е нает и на цивилен контракт към датата на класирането.

Тук много родители се притесняват от измами, защото съгласно тях се отваря необятно вратата всеки незает да си изфабрикува цивилен контракт и да получи точки като действително работещите родители. За доказването на работа по цивилен контракт съгласно плана на Наредбата се желае копие от гражданския контракт плюс вероятно служебна записка от възложителя, само че не се желае доказване на платени осигуровки. " Т.е. всеки, имащ другар с компания, елементарно може да се снабди 2 дни преди класирането с цивилен контракт, след това фиктивно уговорената работата по този цивилен контракт няма да бъде изпълнена, няма да бъде платено заплащане по него, ще бъде да кажем преустановен след записването на детето в градина и защото не е имало заплащане на хонорар, няма да има и обвързване за внасяне на налог и осигуровки ", споделя майка.

Според нея напълно годен цивилен контракт би било татко ѝ да ѝ разпореди да му преведе на непознат език книга, която в никакъв случай няма да напише, " само че не пречи да си уговорим документално периоди, хонорар и така нататък за превода на книгата и да имам годен цивилен контракт, по който към момента не е имало заплащане и в никакъв случай няма да има ". " С въвеждането на цивилен контракт за мен тотално се обезмисля критерият трудов статус - няма да има съвсем нито един родител, който да не получи въпросните 2 точки по аршин работещ родител, тъй като цивилен контракт всеки може да си смъкна от нета и да подпише с различен човек/фирма и това умерено може да не докара до заплащане на хонорар, осигуровки и налог...Което прави самият аршин трудов статус непотребен, защото няма да отсее съвсем никое семейство, а единствено ще си играем да вадим документи от работодатели и институции ", показва тя.

Задължителна градина за 4 годишните в София

Новата разпоредба планува въвеждане на наложителното предучилищно обучение за деца на 4-годишна възраст на територията на Столична община от началото на образователната 2023/24 година т.е. от септември 2023 година, като наложителното предучилищно обучение за 4-годишните ще се реализира единствено в детски градини (но не и в училища), а за 5-годишните - както и до момента от детските градини и подготвителните групи в учебните заведения.

Тук терзанието е, че местата в детските градини в София са извънредно незадоволително и затова, с цел да се извърши наредбата, групите може да " се раздуят до безсрамие, тъй като няма да могат да поемат четиригодишните ". Другият вид, който допускат родителите, е, че ще им предложат полудневна форма, колкото децата да участват на педагогическите обстановки.

Точката за ясла - остава

Някои родители са недоволни, че точката, която се дава за дете, което е посещавало общинска или частна детска ясла най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране, остава, а не отпада. " Допълнителната точка е от ясла е безусловно дискриминация към тези, които не са извадили шанс да ги одобряват в такава. Ако човек е заставен да заплаща частна ясла или да задържи детето си у дома, в действителност това дете би трябвало да вземе спомагателна точка за градина (защото страната към този момент го е ощетила веднъж) ", счита родител.

Отсъствията при зараза ще се извиняват служебно

Досега наредбата предвиждаше при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на коронавирус, когато визитата в градините не е прекратено и при 14-дневна заболеваемост над 250 на 100 000 души в София, постъпването на децата да може да бъде отсрочено по избор на родителя след документално известяван на шефа - децата можеха да останат у дома, като отсъствията им за този интервал са по уважителни аргументи. Новото в плана е, че в този момент се приказва за изключителна епидемиологична конюнктура (не единствено ковид), както и че се дава опция отсъствията на децата, записани за наложително предучилищно обучение, да бъдат извинявани по уважителни аргументи за интервала на епидемията - несъмнено, след документално съобщение до шеф.

По специфичен ред

Наредбата позволява след привършване на класиранията през май и юни за съответната образователна година да се одобряват деца в няколко случаи - в случай че са без родителска грижа или чиито родители са умряли, незнайни или лишени, в случай че са жертва на корист, принуждение и употреба, в случай че са в заплаха от увреждане на физическото, психическо, морално, интелектуално и обществено развиване, в случай че родителят му е в пандиза, както и в случай че родителите му работят в общинските ясли и градини.

За приема на деца по този ред родителят следва да подаде заявление в Столична община, което да бъде съпроводено с всички нужни документи, доказващи декларираните условия. Във всяка група в градина или ясла може да бъде признато едно дете, отговарящо на горните условия, написа " Сега ".

Приемът ще се прави от работна група, чийто състав се дефинира със заповед на кмета на Столична община и включва общински съветници от непрекъснатата комисия по обучение, шефовете и специалисти от дирекциите " Образование " и " Здравеопазване ", представители на работодателските и синдикалните организации в областта на образованието и наставнически организации.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР