При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са

...
При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са
Коментари Харесай

Германия ще улесни наемането на квалифицирани работници от трети страни

При над 2.5 млн. безработни свободните позиции в Германия са 1.2 млн, сочат данни на Института по проучване на заетостта.

Още по тематиката
Германия ще улесни наемането на служащи от трети страни

Работната ръка в страната и от пристигнали от Европейски Съюз жители не стига, с цел да запълни недостига от квалифицирани фрагменти
3 сеп 2018
Рекорден брой жители на Европейски Съюз напущат Англия поради Brexit

Това основава сериозна липса на професионални чиновници в страната
29 авг 2018 Свободните работни позиции в Германия са достигнали рекордните 1.2 млн. броя След шестчасова среща съдружното държавно управление в Германия се споразумя за промяна на имиграционното законодателство. До разискване на въпроса се стигна, откакто бизнесът и резултатите от разнообразни социологически изследвания сигнализираха за рекордно високия брой незаети работни места в страната.

Коалицията стартира работа по промяната на новия закон предишния месец след дълги разногласия по отношение на миграционната политика. Германската социалдемократическа партия – по-малкият сътрудник в обединението на консерваторите на Ангела Меркел, настояваше претендентите за леговище с отхвърлени молби да могат да останат в страната, в случай че в това време са си намерили работа. Според осведомителната организация dpa консерваторите не са приели концепцията и политиката за разграничение на претендентите за леговище от икономическите имигранти страни отвън Европейския съюз ще бъде непокътната.

Реформата ще сложи квалификацията на служащите и дефицита на работна ръка в секторите в основата да имиграционната политика, процесът на признание на професионална подготовка от чужбина ще бъде интензивен и страната ще обезпечи финансиране за езикови курсове.

Кадри от целия свят, само че квалифицирани

В неотдавнашен държавен документ по отношение на плануваната промяна се показва, че " неналичието на квалифицирана работна ръка се обрисува като забележителен риск за немската стопанска система ". Според него броят работещи от Германия и Европейски Съюз не са задоволително, с цел да дават отговор на условията на локалния бизнес.

Журналисти, видели чернова на съглашението, показват, че промяната е учредена на канадския имиграционен модел – т.е приоритизира квалифицираните фрагменти за сметка на по-ниско образованите и небогати служащи. " Не желаем заселване на неквалифицирани жители от трети страни ", написа в документа съгласно dpa. В текста на документа се показва още, че служащите от трети страни към този момент способстват доста за конкурентоспособността на немската стопанска система, само че държавното управление би трябвало да направи страната по-атрактивна за чужденци.

Реформата ще сложи потребността от фрагменти в обособените браншове в центъра на новото законодателството. Подобно на канадския модел, претендентите ще бъдат оценени по отношение на " квалификацията, възрастта, езиковите умения, доказателството за работна оферта и финансовата сигурност ".
Компаниите към този момент няма да бъдат задължени да обезпечават преимущество на немски жители при запълване на свободни позиции, каквото беше изискването досега, отбелязва Reuters. Предвижда се още жители с висше обучение или професионално образование да получат позволение за шестмесечен престой, с цел да си потърсят работа. Условието е да потвърдят, че имат задоволително финансови средства за това.
Според данни на Института по проучване на заетостта (IAB) макар напора на студенти и служащи от Европейски Съюз през 2018 година свободните позиции в Германия са достигнали рекорден брой – 1.2 млн. Според IAB най-търсени са чиновници в опазването на здравето, строителството и техническия бранш.

" С днешното съглашение направихме допустимо икономическият напредък да продължи без непредвиден край, да увеличим и развием капацитета си за напредък, да подсилим конкурентоспособността ", съобщи министърът на стопанската система Петер Алтмайер. Според него промяната ще способства за растеж на брутния вътрешен артикул от няколко десети от %.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР