При младежи в риск да попаднат в социална изолация намирането

...
При младежи в риск да попаднат в социална изолация намирането
Коментари Харесай

Младежите от уязвими групи: финансово задлъжнели, склонни да работят в сивия сектор

При младежи в риск да попаднат в обществена изолираност намирането на работа се оказва мъчно, тъй като те нямат тази просвета да се провеждат и да търсят и доста постоянно просто се отхвърлят, уточни пред БНР Григор Стоянов, началник на център за краткотрайно настаняване на младежи в " Конкордия - България ".

Едно от най-сложните неща съгласно него е мотивирането на самите младежи да се ангажират задълго. " Имат типични за целевата група проблеми – финансови отговорности заради бързи заеми и заеми, постоянно имат запор, те търсят първоначално да могат да получават заплащането си допустимо най-кратко – дневно, на седмица, тъй като са в обстановка, в която парите им трябват в този момент. На тях им е мъчно да се възползват от общоприетите оферти за работа. Търсят краткосрочна претовареност, сезонен труд. За тях вероятността да са дълготрайно наети през цялото време е нетипична и малко ги отдръпва от пазара на труда. " Голяма част от тези младежи от рискови групи са склонни да работят малко в сивия бранш, след това известно време да не работят, след което още веднъж да поработят някъде, което е нестабилен модел, акцентира още той.

На този декор има доста работодатели, които декларират потребност от неквалифицирана работна ръка, добави Григор Стоянов, като означи отклика от страна на работодателите и тяхната поддръжка и ангажимент при наемането на тези хора.

" Пазарът на труда извънредно доста се промени. Докато преди десетина години се изискваше подготовка, опит, някаква специализация, ти самичък да търсиш, да си дейната страна. В момента работодателите са склонни да наемат хора, които нямат опит, подготовка, които просто желаят да работят и да им обезпечат всичко, тъй че те да придобият умения. Което е коренна смяна, положителна, тъй като дава опция на младежи, които другояче не биха имали постоянна работа, да я получат. "

Стоянов обърна внимание и върху " извънредно нереалистичната визия ", " че постоянно могат да заминат в страна от Европейски Съюз и там ги чака доста високоплатена работа и всичко там е по-хубаво ", което ги прави скептични към реализацията им тук.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР