При лоши условия трябва да се кара по-бавно от ограничениетоДа

...
При лоши условия трябва да се кара по-бавно от ограничениетоДа
Коментари Харесай

Смъртоносен капан от скорост, дъжд и мантинела

При неприятни условия би трябвало да се кара по-бавно от ограничаването


Да се тестват водачите при рискови условия на пътя, упорстват експерти


Превишена скорост при неприятни атмосферни условия, неналичието на отводняване на пътя, декоративна мантинела, видът асфалт, кривата на съдбовния завой и инстинктивната реакция на водача на рейса край Своге са заформили смъртоносна композиция, която приключи трагично с цената на 17 човешки живота. Това излиза наяве от мненията на пътни специалисти с дълготраен опит пред “Труд ”.

Според Владимир Жиянски, който има компания за строителен контрол и е изграждал едни от най-сложните магистрални уреди у нас, аргументите за случая са най-малко 5. На мостовото оборудване, на което е почнала злополуката, има обилни условия за “аквапланинг ”, изясни Жиянски. Липсва уместно отводняване на трасето, а поставеният бордюр в допълнение пречи на водата да се излива в река Искър. Според локалните на мястото на злополуката при дъжд се образува локва с дълбочина до 8 см. Кривата на завоя също затруднява водачите и би могло да се разшири радиусът й посредством построяването на мостово оборудване с 2 стоманобетонни греди, тъй че да се изправи завоят, безапелационен е Жиянски. Типът асфалт на правата съгласно него е трябвало да бъде с набита секта. Такъв съгласно пътния специалист би трябвало да се поставя и на рискови сектори на автомагистрали и тунели, както и превантивно през 10-15 километра на автомагистралите, тъй че шумът и по-грубата настилка да пречат на водачите да заспиват при монотонни пътища. При този вид настилка дребни камъчета остават на повърхността на асфалта, които предотвратяват аквапланинг и пързаляне при замръзване, изясни Жиянски.

Мантинелата в тази ситуация също е с чисто декоративна функционалност. При подобен рисков сектор, на който през годините е имало доста произшествия, е трябвало да бъдат сложени стоманобетонни заграждения вид “Ню Джърси ”. Те стартират гладко от асфалта, доближават до 70 см височина, като в основата са необятни 50-60 см, а при върха 15-20 см. Подобна ограда би предотвратила рухването на рейса в пропастта, изясни експертът.

Нужна е и законова смяна. Не може рейсовете да се ревизират един път на 6 месеца, а водачите, които карат толкоз хора, да не минават регулярни проби, безапелационен бе Жиянски. Шофьорите би трябвало да бъдат подготвяни за сериозни обстановки. В случая лидерът евентуално е реагирал инстиктивно, което е довело и до съдбовния край, за който е имало условия на пътя, съобщи специалистът.

При дъжд, сняг и други сходни условия на пътя водачите би трябвало да съобразят скоростта с изискванията, безапелационен е ръководителят на Българска Браншова асоциация “Пътна Безопасност ” Николай Иванов. На пръв взор 53 километра при ограничаване от 40 км/час не наподобяват огромна разлика. Това обаче е с 30 % по-висока скорост от допустимата. При едно ограничаване от 140 км на автомагистралата това би означавало водачът да се движи със 182 км/час. При мощен дъжд е обикновено да се понижи скоростта и да се кара под ограничаването. Защото има условия, в които без значение дали кара Шумахер или някой възрастен човек с лимитирано зрение, законите на физиката не могат да бъдат преодоляни, изясни той. Планинските пътища, пътища в дефилета, проходи и проломи по целия свят са със завои. Ние не можем да надигнем всички пътища в България. Това би било непостижимо скъпо и би лишило доста време. Затова се взимат и ограничения като ограничаване на скоростта, изясни Иванов. И съобщи, че е сигурен, че при новото ограничаване на съдбовното трасе от 30 км/час, водачите ще минават оттова със приблизително 40 км/час.

Близък на водача пред „ Труд ”:


Гумите на рейса бяха съвсем нови


„ Знам сигурно, че при последното минаване на механически обзор през февруари гумите на рейса бяха съвсем нови. Те са всесезонни и с тях без проблем Гришата е можел да кара още най-малко 2 години. ” Това описа пред „ Труд ” другар на водача Григор Григоров, който в сряда бе пуснат под домакински арест. Близкият бе засегнат от безотговорни трудове и мнения по уеб страниците, че гумите били износени и евтини. „ Напротив –той ми споделяше: „ С този рейс возя деца и по тази причина държа гумите да са от най-хубавите ”. На фрагментите от злополуката в дерето се виждаше изпаднала гума, която също имаше дълбоки грайфери. Но това е аварийна, което демонстрира, че даже и за нея Гришата се грижил да е в положително положение, с цел да може при промяна да си довърши умерено курса ”, изясни приятелят, поискал да не се написа името му.

Данаил Иванов, който е карал зад рейса:


Колата ми сервира при ниска скорост


“По време на злополуката край Своге валя доста мощен дъжд ”, описа пред кореспондент на “Труд ” очевидецът на случая Данаил Иванов от Лакатник, който пожела да не бъде сниман.

Той е карал директно след рейса. Пред него били единствено момче и момиче на мотор.

“Знам, че завоят е хлъзгав и преднамерено изостанах. Беше ме боязън да не се подхлъзне мотористът и аз, като натисна спирачка, да не го ударя ”, изясни Данаил. Заради изоставането си не е видял момента на злополуката.

“Когато влязох в завоя, видях първата ударена кола, беше спряна перпендикулярно на пътя ”, спомня си той. След това видял и другия ударен от рейса автомобил.

В този миг леко натиснал спирачката и колата му поднесла, макар че се движел постепенно.

Данаил спрял и излязъл от своя автомобил. В същото време мотористът, който карал пред него, подал сигнал до 112.

Една от оживелите:


Паднах върху всички и това ме избави

 Любимото домашно коте се радва на стопанката, оживяла в страшната злополука. Снимка: Денислав Стойчев Любимото домашно коте се радва на стопанката, оживяла в страшната злополука. Снимка: Денислав Стойчев
Паднах върху всички в рейса и това ме избави. Това сподели пред „ Труд ” Лидия Филипова от с Войнеговци. Тя е най-леко ранената и първата изписана след трагичната злополука край Своге, при която починаха 17 души. „ Валеше дъжд, не мога да кажа какъв брой мощно. Бях на 4-та седалка зад шофоьора най-отляво до прозореца. След Своге на завоя усетих като че ли гумата попадна в дупка или подскочи. Инстинктивно усетих страшното. Хванах се за седалката пред мен и затворих очи. Усетих, че автобусът пропада и се върти на една страна. Когато спря, бях най-отгоре и по тази причина оцелях. Не съм губила схващане. Отворих очи, гледката беше страшна. Шофьорът се мъчеше да извади хората, само че пристигнаха пожарникари и го стопираха ”, спомня си Лидия. Смята, че преди да търсят виновност от водача, отговорност би трябвало да поемат други. „ Вярвам в Бог, той ме закриля. Вече на всеки 25 август ще върша курбан и тогава ще чествам рождения си ден, вместо на 25 май, тъй като пребивавам втори живот. ”, зарича се избавилата се жена.

Мерки


Без норма за сцеплението на настилката


Да се преподава пътна сигурност в учебните заведения

 Специалисти взеха първите проби от асфалта още в понеделник. Снимка: Денислав Стойчев Специалисти взеха първите проби от асфалта още в понеделник. Снимка: Денислав Стойчев
Най-добрата инвестиция да се понижат пътните произшествия в бъдеще е да се стартира образование на децата по пътна сигурност в учебно заведение, безапелационен е ръководителят на УС Научно-техническите съюзи по превоза инж. Ясен Ишев. Според възраст­та те би трябвало да се учат по какъв начин да пресичат безвредно, да карат колело и да се срещнат с разпоредбите на Закона за пътищата.

Нужни са и ограничения с цел да се подобрят изискванията по пътищата у нас, да се намерения за отводняване, мантинели, качеството на влагания асфалт, пътните знаци и техническите решения. У нас в този момент няма нормативни условия за нужното сцепление на пътя, изясни инж. Ишев.

Днес от компанията „ Трейс Груп Холд ” обявиха, че са направили ремонта на пътя край Своге съгласно заданието и под контрола на пътните инженери, съгласно разпоредбите на контракта. Те са безапелационни, че са отстранили и всички недостатъци на пътя, за които са получили обосновани по контракт претенции. От компанията подчертаха, че потреблението на варовик в асфалта е съгласно БДС стандарта.

3 часа разпитваха министър Нанков и шефа на АПИ Глосов


Затварят на следващия ден шосето за нови проби от асфалта


Трафик камера снимала случая

 Регионалният министър Николай Нанков и шефът на АПИ Светослав Глосов излязоха от следствието след 3 часа разпити. Снимка: Пламен Стоименов Регионалният министър Николай Нанков и шефът на АПИ Светослав Глосов излязоха от следствието след 3 часа разпити. Снимка: Пламен Стоименов
Утре сутринта криминалисти от Националната следствена работа (НСлС) и служители на реда затварят още веднъж рисковия завой в Своге, с цел да вземат повторни проби от асфалта за проучвания. След това от Агенция „ Пътна инфраструктура ” стартират цялостен ремонт на сектора. Това оповестиха районният министър Николай Нанков и шефът на АПИ Светослав Глосов на излизане от Национална следствена служба, където 3 часа даваха показания на проверяващите. Освен тях разпитвани бяха и 20 служители от разнообразни служби, приели пътя – от АПИ, Министерство на вътрешните работи, Регионална инспекция за опазване на околната среда в София и Враца, пожарната в Мездра и Своге, общинари и представителите на строителни компании.

Нанков уточни, че след слагането на знака за 30 км/ч колите са почнали да минават с към 40 км/ч през завоя. Министърът добави, че трафик камерата на АПИ в региона е снимала забавни дейности към случая, само че няма да оповестява за тях, тъй като са следствена загадка. Той повтори изказванията си за състава на асфалта и че в него е трябвало да се поставят различен тип материали. Той акцентира, че същото е споделил и пред следователите. Глосов посочи, че мантинелата е в урбанизирана територия и за положението й следва да дава отговор община Своге, а не АПИ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР