При липса на ваксина срещу коронавирус единствените мерки за предпазване

...
При липса на ваксина срещу коронавирус единствените мерки за предпазване
Коментари Харесай

Проф. д-р Емил Воденичаров: Единствените мерки за предпазване са социална дистанция и лични хигиенни средства

При липса на ваксина против ковид единствените ограничения за предотвратяване са обществената отдалеченост, потреблението на персоналните защитни средства - маски, ръкавици, защитни очила и шлемове, и персоналната хигиена. Това напомни в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Емил Воденичаров, началник на Катедра " Хигиена " на Медицинския университет в София. Той добави, че обществената отдалеченост не е нов способ, а добре забравено предписание. По отношение на маските проф. Воденичаров още веднъж посъветва - медицинските маски, които се състоят от три пласта, да се сменят на всеки час. Респираторните пък намират приложение в разнообразни браншове на стопанството. Те също са за еднократна приложимост, само че са пригодени за режим на потребление до 7-8 часа. Що се отнася до маските от плат, налага се всяка вечер да се третират с ютия или парочистачка, с цел да бъдат съответно дезинфекцирани.

Проф. Воденичаров заяви, че от Канада, Германия и Израел идват вести за основаване на нов вид маски, на основата на железна мрежа от влакна, които ще могат да се употребяват неведнъж. Те освен защищават от вируси, само че ги и убива. Те ще бъдат извънредно потребни за хората на първа линия. По отношение на шлемовете проф. Воденичаров посъветва да се дезинфекцират на час. В заведенията е добре с изключение на стерилизация на столовете, след всеки клиент да се сменят покривките, защото задържането на вирусите на повърхности е дълго. Най-рискови за задържане на вируса са баните.

Новите модели бактерицидни лампи разрешават помещението, в което са сложени, да бъде обеззаразявано непрестанно, до момента в който старите би трябвало да бъдат изключвани на избран интервал от време, защото прегряват. При миенето на ръцете е значимо да знаем, че се предлага потреблението на корав сапун или течен, само че от контейнери, които не се отварят и допълват, с цел да не попадат в течността бактерии от друг генезис, предложи още професор Воденичаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР