При какви симптоми да потърсим лекарска помощ? Причините за болки

...
При какви симптоми да потърсим лекарска помощ? Причините за болки
Коментари Харесай

Тумор на гръбначния мозък - поставяне на диагноза и лечение


При какви признаци да потърсим лекарска помощ?

Причините за болки в гърба може са разнородни и сами по себе си не са показателни за болестта. Но защото ранната диагностика е значима за лекуването на туморните положения на гръбначния мозък, целесъобразна е консултацията с доктор при болки в гърба, в случай че:

Това е непрекъснато и прогресивно положение Не е обвързвано с активност на пациента Влошава се през нощта Пациентът е имал раково заболяване и развива нова болежка в гърба Потърсете скоро здравна помощ, в случай че имате прогресивна мускулна уязвимост или вдървеност в ръцете или/и краката и промени във функционалността на червата или пикочния мехур.

Какви са аргументите за тумора на гръбначния мозък?

Не е ясно за какво се развиват множеството гръбначномозъчни тумори. Учените допускат, че недостатъци в

гените играят значима роля за появяването на болестта. Не е известно дали такива генетични недостатъци се наследяват, пораждат непринудено или са породени от фактори на околната среда, като да вземем за пример излагане на избрани химикали. В някои случаи обаче туморите на гръбначния мозък са свързани с известни генетични болести като неврофиброматоза вид 2 и синдрома на Фон Хипел-Линдау.

Как се слага диагнозата?

При подозрения за туморно образувание в гръбначния мозък се подхващат способи за проучване като образна диагностика (магнитен резонанс, компютърна томография) и тънкоиглена биопсия за проучване на кафези от тъканта под микроскоп.

Какво е лекуването на тумора на гръбначния мозък?

Свързани публикации.. Астроцитом на дребния мозък - тип недоброкачествен мозъчен израстък 0

Някои гръбначномозъчни тумори могат да бъдат открити инцидентно, при диагностика на друго заболяване, преди да причинят недоволства. Ако туморът е дребен и доброкачствен и не прогресира като оказва напън върху тъканите е належащо единствено да се следи с мониторинг във времето посредством периодически образни проучвания.

Хирургичното премахване на тумора постоянно е най-предпочитаното лекуване, когато той може да бъде опериран с допустим риск от увреждане на гръбначния мозък или на нервите. По-новите техники и принадлежности разрешават на неврохирурзите да доближат тумори, които в миналото са били считани за недостъпни. Мощните микроскопи, употребявани в микрохирургията, улесняват разграничаването на туморната от хубавичко тъкан. Лекарите също по този начин могат да наблюдават функционалността на гръбначния мозък и нервите по време на интервенцията, като по този метод понижават вероятността от неточности. В някои случаи се употребяват звукови талази с доста висока периодичност, които унищожават туморната маса или фрагменти от нея.

За страдание, даже и с най-новите софтуерни достижения в неврохирургията, не всички тумори могат да бъдат изцяло отстранени. Когато туморът не може да бъде изцяло отхвърлен оперативно, може да бъде употребена лъчетерапия или/и химиотерапия.

Възстановяването на пациента може да отнеме седмици или повече, според от процедурата. Може да се получи краткотрайна загуба на чувство или други затруднения, в това число кървене и увреждане на нервна тъкан.

Лъчетерапията се употребява за елиминиране на остатъците от тумори, които са останали след интервенцията, за лекуване на неоперабилни тумори или за лекуване на тези тумори, при които интервенцията е прекомерно рискова. Тя може да бъде терапия на първа линия при метастази (разсейки).

Съществуват и способи като стереотактична радиохирургия и гама нож (насочване на голям брой нискоенергийни радиоактивни лъчи, които не повреждат мозъчната тъкан към зоната на болестта, облъчват

засегнатата тъкан посредством фокусиране върху точката на болестта и освобождение на мощна доза радиация само в тази точка).

Химиотерапията е общоприетоо лекуване за доста типове рак, посредством потребление на медикаменти за унищожаването на раковите кафези. Нежеланите реакции от нея могат да включват - отмалялост, гадене, повръщане, нараснал риск от инфекции и окапване на коса.

Тъй като и хирургичната, и радиационната терапия, както и самите тумори, могат да причинят инфектиране вътре в гръбначния дирек, лекарите от време на време предписват кортикостероиди за къс интервал от време.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР