При извършване на нарушение от регистрирани или ведомствени бензиностанции, да

...
При извършване на нарушение от регистрирани или ведомствени бензиностанции, да
Коментари Харесай

Нов опит на Кабинета да пребори сивия сектор в търговията с горива

При осъществяване на нарушаване от регистрирани или ведомствени бензиностанции, да се забрани тяхната активност за 3 години, без значение чия е собствеността им и дали тя ще се трансферира. Това е заложено в новия закон за горивата, изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов след Министерския съвет. Текстовете бяха признати по време на съвещанието на Кабинета и ще бъдат препоръчани за утвърждение на Народното събрание.
" Предложението на Министерство на стопанската система е при осъществяване на нарушаване от обекти, които са регистрирани по този закон и обекти, които не са регистрирани – по този начин наречените ведомствени, ще се издава възбрана за период от 3 години този обект да прави тази активност. Тоест без значение, че някой реши да си трансферира компанията или собствеността, той няма да може да употребява този обект за идващите три години за активността, а точно доставка, депозиране, произвеждане на петрол и нефтени артикули “, изясни Караниколов и добави, че по този метод ще се сътвори ефикасен надзор за секване на опцията за спекулации в бранша посредством основаването на кухи компании.
Това е втори опит на държавното управление да се пребори със сивия бранш при търговията с горива. Работата по закона стартира още предходната година и той породи напрежение в бранша. Комисия за защита на конкуренцията също се произнесе, като сподели, че в предходния му тип той не взема решение казуса със сивата стопанска система. Затова министерството продължи да договаря с бизнеса. преди дни обаче притежатели на дребни бензиностанции още веднъж излязоха на митинг, тъй като били изолирани от процеса на писане на Закона. Всички детайлности можете да прочетете ТУК.
" Преди една година бе признат Законът за горивата . Веднага по-късно имаше напрежение в бранша, подбудено от избрани условия в него. Имаше и позиция на Комисията за защита на конкуренцията, в което се споделяше, че с този закон не се основава нужната конкуренция в бранша и че главният резултат на закона за преборване на сивата стопанска система, няма да бъде реализиран. Последваха полемики по правенето на Закона за горивата. Участваха всички заинтригувани страни, без Асоциацията на газовите и петролни производители. Те имаха мандат единствено да следят процеса и не участваха в работата по правене ", изясни министърът.
Основните договорености , които са били реализирани са: облекчение на режимите за бизнеса, планувани в Закона за горивата и изваждане на земеделците от обсега на Закона.
Земеделците , които не реализират търговия с горива, ще бъдат изкарани от обсега на новия закон. Всички, които с изключение на, че желаят да са земеделци, са решили и да правят такава активност, би трябвало да бъдат регистрирани. " Бяха планувани изключения за мините. Там има проблем със зареждането на техниката, изключително в подземните галерии, като там е позволено да има преносими обекти, известни като ведомствени обекти, както се позволява и да има мобилни коли, които да вършат зареждането до стационарния вътрешен обект в самата изложба. За строителите - също при избрани категории и преместваеми обекти, за които държавната администрация постоянно ще знае къде са локализирани и ще може да след за спазването на закона ", сподели икономическият министър.
Спорните въпроси
С препоръчаните текстове в Закона за горивата ще се облекчат и други условия за регистрация на компании : за понижаване на изискуемия предел за капитал или активи, както и понижаване размера на обезпечението. Прецизират се общите и специфичните условия за всички действия, както и нужните документи за регистрация.
Какви да са условията за регистрация , съгласно министър Караниколов, ще бъде главният спор в Народното събрание при разискване на закона. Трите разновидността са: да остане настоящето условие за поръчителство от 500 хиляди лева Другите две са оферти на дребните търговци на горива – да се прави разбивка на оборота или гаранцията да е % от него. Другият миг, по който няма консенсус, е по отношение на наложителните забрани. Големите търговци желаят да е неразрешено изцяло сипването на гориво в коли, с които се прави зареждане, а дребните – да се допусне опцията по закона за Данък добавена стойност. Според мен най-правилно е вторият вид, добави Караниколов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР