При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1%

...
При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1%
Коментари Харесай

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, ОП - 4,7% Воля – 0,8%

При изключителни парламентарни избори ГЕРБ би получила поддръжката на 24,1% от гласоподавателите, Българска социалистическа партия - 20%, Движение за права и свободи - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това демонстрират данните от последното национално представително проучване на СОВА ХАРИС върху електоралните настройки. Под 4-процентовата преграда за Народното събрание остават „ Демократична България " с 1,5% поддръжка, „ Воля " - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, Съюз на демократичните сили - с 0,3% За друга партия или коалиция ще гласоподават 1,2%. 25,3% към момента не са решили за кого да гласоподават, а 12,6% са показали, че няма да гласоподават на парламентарни избори. Без отговор са 3%.

Началото на новия политически сезон е придружено от поредност от кавги. На фона на сполучливото привършване на Европредседателството и видимо спокойната конюнктура в страната, по върховете на политическото посланичество се продуцира съществено напрежение. Създалата се обстановка рефлектира върху електоралните настройки. Резултатите от извършеното от СОВА ХАРИС национално представително проучване демонстрират високо равнище на готовност на последователите на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като директно преди идни парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия Българска социалистическа партия предизвика последователите на огромния си конкурент.

Мобилизацията измежду симпатизантите на ГЕРБ също е висока и всъщност съотношението на силите от последните парламентарни избори се резервира. Тези, които утвърждават ГЕРБ, са към 31% от гласоподавателите при 26% утвърждение за Българска социалистическа партия. Тези, които считат, че последващо парламентарно болшинство би трябвало да сформира ГЕРБ, са 31% против 27% - че това би трябвало да направи Българска социалистическа партия. Имащите доверие на водача на ръководещите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на водача на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Към момента имащите подготвеност да гласоподават за ГЕРБ са 24%, а за Левицата - 20%.

При това съответствие на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им разрешава да блокират дейностите на съперника, само че не и да наложат лична политическа линия. Понастоящем за гласоподавателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта въплъщават статуквото. Българска социалистическа партия предложи политическа стратегия, която за първи път след прехода отваря разговор за по-дългосрочно развиване на страната. Заложените хрумвания във „ Визията " харесват на доста болшинство от гласоподавателите. Субектът на реализация на препоръчаните хрумвания обаче остава неоснователен.

Засега нито една от водещите политически партии не поражда задоволително доверие, с цел да провокира вълната на измененията. За да се проведат радикални промени в подредбата на страната ни, от които явно имаме потребност, е належащо ръководещият индивид да има поддръжката на най-малко към 2 милиона дейни жители. Логически това може да стане или консенсусно сред водещите политически сили, или с появяването на нов план, който значително да размести политическите пластове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР