„При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на

...
„При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на
Коментари Харесай

Автомагистрали ЕАД е заобикаляло Закона за обществените поръчки

„ При осъществяването на 4 контракта, които АПИ разпорежда непосредствено на „ Автомагистрали” ЕАД, се получава неефективно разходване на обществен запас. Законът за публичните поръчки се заобикаля посредством поредност от събития”. Това съобщи пред NOVA ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

„ Това се случва, тъй като „ Автомагистрали” ЕАД заявяват пред Пътната организация, че разполагат с ресурсите, личен състав и техника, с които да изпълнят ремонтните действия. Именно това е основанието по силата на което се разпореждат договорите”, изясни Цветков.

„ При осъществяването на тези контракти, „ Автомагистрали” ЕАД не ги извършва със лични запаси. Те даже нямат личен състав. Нямат и техника. Поради тази причина те стартират да наемат техника, тъй като законът не го не разрешава. Тя обаче се наема дружно с служащите. Това към този момент не е наем на техника, а осъществяване на строително-ремонтни действия, което е обвързване по контракта на „ Автомагистрали” ЕАД. Това е едно фактическо заобикаляне на Закона за публичните поръчки”, споделя Цветков.

Според него компаниите, с които работи „ Автомагистрали” ЕАД, не са определени по Закона за публичните поръчки, а по някакъв вътрешен аршин.

Той разяснява и идния одитен отчет за Българската банка за развиване.

Цветков споделя, че Сметната палата е направила одит на министъра на стопанската система по повод упражняването на правата за благосъстоятелност на сдруженията с държавно присъединяване.

„ ББР е еднолично акционерно сдружение с принципал Министерство на стопанската система. Ние проверихме по какъв начин министърът на стопанската система е упражнявал тези надзорни функционалности, които са му вменени със закона”, споделя Цветков.

„ И при този одит се вижда, че тези сдружения не се ръководят както би трябвало. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че страната не е доста добър собственик”, сподели още ръководителят на Сметната палата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР