При измерването на липидите в кръвта, освен стойностите на общия

...
При измерването на липидите в кръвта, освен стойностите на общия
Коментари Харесай

Добрият HDL холестерол невинаги е добър


При измерването на липидите в кръвта, с изключение на стойностите на общия холестерол, е значимо и съотношението добър – неприятен холестерол. Медицината ни предлагаше да се стремим към високи стойности на положителния HDL холестерол като мярка, с която да запазим сърдечносъдовото си здраве положително за по-дълго. Но...

Но, става известно, че положителният холестерол в постметопаузата при дамите губи защитните си

свойства. Липопротеините с висока компактност или по този начин известния „ добър “ HDL холестерол попречва отлагането на нездравословните липиди по стените на артериите, с което и защищава развиването на атеросклероза.

Новото изобретение е на екип от Факултета по публично здраве на Университета в Питсбърг и е показано в сп. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Заключението на откривателите съществено слага въпроса дали можем да се доверяваме на общите рекомендации за понижаване на сърдечносъдовия риск и дали при дамите от и след менопаузата не би трябвало да се изготви обособен справочник. Според учените високите стойности на считания за добър HDL на дами след към 55-годишна възраст даже могат да маскират забележителен сърдечносъдов риск.

Свързани публикации.. 6 вида храни против висок холестерол 2 Добрия и неприятния холестерол - какво би трябвало да знаем? 0 Доц. доктор Ивона Даскалова: Менопаузата изисква от дамите да си отделят време! (І част) 0

За заключението си откривателите преглеждат и проучват данните на 1138 дами на възраст сред 45 и 84 години, взели участие в изследването Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. В хода на работата си те откриват, че стойностите на HDL холестерола не дават вярна корелация по повод риска от сърдечносъдови болести по време и след менопауза. Екипът на доктор Самар Худари допуска, че това се дължи на намалените естрогенни равнища – този хормон има ангиопротективно деяние - и други промени в организма, които след време стават причина за възникването на продължителен инфекциозен развой. Това и съгласно тях въздейства пагубно върху положителния резултат на положителния холестерол.

Тази връзка била най-отчетлива при дами с късна менопауза и дами в продължаващ най-малко 10 години климакс.

По-големите частици липопротеини с висока компактност в интервала на пременопаузата били асоциирани с риск от развиване на кардиоваскуларни болести. Според учените допустимо е свойства на тези липопротеини след време да се възвръщат. Същевременно, положителният резултат на дребните частици HDL и общия HDL остава разполагаем.

По думите на Матю Бадофф от Института по биохимични проучвания в Лос Анджелис

да се откри верният способ за премерване на дейния „ добър “ холестерол е от значително значение за тълкуването на действителното сърдечносъдово здраве при дамите след менопауза.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР