При изключително лоша интернет връзка, Пленумът на Висшия съдебен съвет

...
При изключително лоша интернет връзка, Пленумът на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС прие годишните доклади на съдебната власт

При извънредно неприятна интернет връзка, Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) съумя да изслуша ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, основния контрольор на Инспектората на Висш съдебен съвет и одобри годишните отчети на органите на правосъдната власт. Част от точките в дневния ред бяха отсрочени за последващо съвещание, поради неприятната конферентна връзка. Дебатите и решенията по друга част от плануваните за разглеждане въпроси не бяха предавани. 
По отношение активността на административните съдилища , в признатия отчет са показани главно данните за Върховния административен съд, като тези за административните съдилища са в скъсен тип, с подложен акцент върху кадровото им застраховане, придвижването на делата, натовареността на съдиите и съществуващия сграден фонд. Представени са новите моменти в правораздаването, след измененията в  Административно процесуалния кодекс, и резултата от активността на основаното във Върховен административен съд звено за разбори и тълкувателна активност. Обърнато е внимание, че българското административно правораздаване обичайно е измежду водещите правораздавателни системи в Европа , като по индикатора експедитивност на разглеждане на административно дело на всички инстанции, България е на влиятелното второ място, след Швейцария в Информационното табло за резултатите в региона на правораздаването за 2019 година в държавите-членки на Европейския съюз, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.
В утвърждения отчет за активността на Върховен касационен съд и съдилищата са систематизирани главните трендове, основани на статистическите данни за постъплението, образуването и придвижването на делата, кадровата обезпеченост и натовареността на съдиите и други въпроси, отразени в докладите на апелативните съдилища. Отчетено, е че поради ограниченията против ковид, е препятствано своевременното разискване и приемане на всички отчети от съответните общи събрания на съдиите и съответното им показване пред обществеността .
Сред посочените проблеми са бавното превъзмогване на неравномерната натовареност на съдилищата и избрани съдии при инцидентното систематизиране на делата, увеличението на делата с висока фактическа и правна трудност, усъвършенстването на правосъдната карта на военните съдилища, правенето и изпращането на мнения от Върховен касационен съд по разнообразни законопроекти; отправеното искане до Конституционния съд по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт.
Във връзка с показания отчет и идното му разискване в Народното събрание, правосъдният министър Данаил Кирилов изиска да му бъде предоставена информация за командированите съдии през 2019 година с уточняване кои от тях членуват в Съюза на съдиите в България .
Докладът на ВСС  включва обща информация за пълномощията на пленума и колегиите, както и подробните доклади за активността на непрекъснатите комисии, които обезпечават оперативната работа по реализиране на обособените пълномощия. Представени са данни за ръководството и администрирането на правосъдната власт в региона на човешките запаси, натовареността на съдиите, прокурорите и следователите , кадровата и конкурсната активност, усъвършенстването и модернизирането на правосъдната администрация, бюджета на правосъдната власт и правосъдните здания, електронното правораздаване и развиване. Отчетено е повишението на успеваемостта на етичната регулация и дисциплинарния процес; интернационалната активност на Висш съдебен съвет и Съвета за съгласуване дейностите на органите на правосъдната власт по присъединяване в интернационалните планове и стратегии, както и напредъкът по осъществяване на Комуникационната тактика на правосъдната власт. 
Докладът на Инспектората на Висш съдебен съвет съдържа информация за осъществени сложни планови, тематични, контролни и инцидентни инспекции в органите на правосъдната власт; преписките, формирани по сигнали, тъжби и молби; сигнали за законодателни промени и за уеднаквяване на правосъдната практика; активността на ИВСС за определяне нарушавания на правото на разглеждане и решение на делата в рационален срок; активността по инспекция на имуществените заявления на съдиите, прокурорите и следователите; инспекции за честност и спор на ползи и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт; и инспекции, свързани с нарушение на независимостта на магистратите и други, обобщи пресцентърът на Висш съдебен съвет. 
Без спор бе признат отчета за активността на Прокуратурата и проверяващите органи.   В документа се регистрира непокътната трайна позитивна наклонност на повишение качеството на прокурорската работа и срочността на инспекциите и досъдебните производства; висок дял на решените преписки по отношение на следените, забележителен растеж на подадените сигнали от контролни органи и на делата, формирани въз основа на тях. Отчетен е непокътнатият трайно висок дял на наказаните и глобените лица с влезнал в действие правосъден акт, по отношение на всички, на които е предписан финален правосъден акт, както и растеж на разкриваемостта. Сред набелязаните цели за 2020 година са мониторинг и подкрепяне на процеса на уедряване на районните прокуратури; опазване на достигнатото високо равнище на срочност на инспекциите по преписките и следствието по делата, одобряване на устойчивата наклонност за повишение качеството на прокурорските актове, обобщиха от Висш съдебен съвет.
" На доста ниски равнища са върнатите каузи и оправдателните присъди " , регистрира основният прокурор Иван Гешев. " Продължава своевременното привеждане в осъществяване на присъдите и трайно понижаване на неприведените в осъществяване присъди ", уточни той. По думите на основния прокурор, на разположение е възстановяване качеството на работата по каузи с висок публичен интерес, като при тях нараства делът на наказаните и в същото време понижава делът на оправдателните присъди.
Сред целите той изтъкна запазването на високо равнище на срочността на инспекциите, следствията в досъдебни произвеждане и срочността за изговаряне от съответните прокурори. Също - подготовката за стартирането на Европейската прокуратура и повишение успеваемостта на следствията въобще, както и следствията, засягащи живота и здравето на хората, собствеността им като значителен дял от така наречен стандартна или битова престъпност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР