При изграждането на системата „Бонус-малус“ е наблегнато върху ефективността на

...
При изграждането на системата „Бонус-малус“ е наблегнато върху ефективността на
Коментари Харесай

КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок

При построяването на системата „ Бонус-малус “ е наблегнато върху успеваемостта на модела, на приложимостта й към действителните условия в България и към стимулиране на виновното поведениена водачите на пътя посредством бонуси във връзка с цената на застраховка “Гражданска отговорност” за добросъвестните водачи и притежатели на коли. Системата включва и увеличение на наградата по „ Гражданска отговорност “ - начисляване на малус за рисковите водачи на пътя, които правят пътни нарушавания.

Това известие излезе на интернет страницата на Комисията за финансов контрол, която повече от половин година мълча по тематиката, откакто предходния й план беше отритнат под публичен напън предходната есен. Целта на системата „ Бонус-малус “ е да поправя в дълготраен проект държанието на участниците на пътя, което ще усъвършенства пътната сигурност, а оттова ще докара и до понижаване на броя на смъртните случаи и на телесните пострадвания, изясняват надзорниците.

Системата „ Бонус-малус “ слага акцент върху директната връзка сред държанието на пътя и риска. Това ще е тласък за добросъвестните водачи, на които ще им се понижи застрахователната награда по застраховка „ Гражданска отговорност “, а рисковите водачи ще заплащат по-висока застрахователна награда, заради рисковото им държание.

Експертите от Комисията за финансов контрол (КФН) завършиха работата си по създаване на други възможности на предходния модел на системата „ Бонус-малус “. Работната група по системата „ Бонус-малус “ беше назначена на 23.05.2019 година със Заповед № З-178 на Председателя на КФН и към този момент показа другите възможности на системата на членовете на междуведомствената група. Предложенията бяха направени на база на точни калкулации за бъдещото въздействие на системата както върху жителите и юридическите лица, по този начин и върху застрахователите. Включени са индикатори за резистентност и успеваемост на системата, като всичко това е съобразено и с мненията на обществото във връзка на модела, показан през 2018 година модел.
Работната група на КФН и създадените от нея оферти се осъществиха под управление на новия ръководител на Комисията – господин Бойко Атанасов и на новия заместник-председател на КФН, управляващ ръководство „ Застрахователен контрол “ – госпожа Илиана Христова.
Проектът за разпоредба по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането и решението по какъв начин да наподобява финалния модел на системата „ Бонус-малус “ се взима от три институции: Комисията за финансов контрол, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) и откакто са взети поради мненията от Гаранционния фонд. Новосъздадената Държавната организация за пътна сигурност (ДАПБ) беше публично поканена от КФН да се включи в разискването на предложенията.
Ръководството на КФН ще предложи финалния вид за разискване от жители, от юридически лица, държавни и неправителствени организации, застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи, медии и други до края на лятото на 2019 година
След публичното разискване, в информационния проект на КФН е очакван и интервал за оптимизация на системата въз основата на получените оферти и рекомендации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР