При изграждане на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи

...
При изграждане на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи
Коментари Харесай

Облекчава се строителството на електро-, газо- и нефтопроводи

При създаване на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и други към този момент няма да се изисква въз основа на учредено право на градеж, а единствено на сервитутно право. Това плануват промени в Закона за енергетиката утвърдени от Народното събрание на първо четене без полемика по предложение на Министерския съвет.

Действащите сега текстове на закона плануват основаване на право на градеж както за построяването на здания и постройки, по този начин и за прокарването на подводни, надземни и подземни линейни обекти на техническата инфраструктура. Тази липса на разграничаване сред типовете енергийни обекти утежнява реализирането на капиталови планове на енергийните предприятия, е посочено в претекстовете за промените.

Въвежда се формулировка на линейните енергийни обекти, като към тях се включват и принадлежащите им трайно прикрепени към земята градивни детайли (например стълбовете на електропроводите).

Друга част от промените вкарват в българското законодателство европейски наставления.

Въвежда се задължението при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежи да стимулират документално решението си.

Създава се правна рамка за операторите на обществено налични зарядни точки за електрически транспортни средства. С новите текстове се регламентират фигурите на оператор на обществено налична зарядна точка и ползвателите на услуги за зареждане на електрически транспортни средства. Предвиден е ред за присъединение на зарядната точка към електроразпределителната мрежа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР