При избора на самолети се преценява бойната или оперативна ефективност,

...
При избора на самолети се преценява бойната или оперативна ефективност,
Коментари Харесай

Ген. Попов за самолетите: Трябват ни 6 години, за да имаме 16 нови самолети

При избора на самолети се преценя бойната или оперативна успеваемост, цената и остатъчен запас, т.е. за какъв брой време може да се употребява самолета. Безпристрастно се гледат и правят оценка параметрите на офертите.
Ген. Константин Попов - Председател на комисията по защита в предаването „ Лице в лице “ изясни какво тъкмо значи " радио безмълвие ", нещо за което прикани при започване на тази седмица президента Румен Радев. По думите му в авиацията този прийом се употребява когато не се употребява радиото за информация, когато искаш да подходиш прикрито и всичко е квалифицирано добре.

Запитан за желанията му по отношение на отворените 4 оферти за самолети генералът изясни, че като пълководец и като ръководител на комисията по защита не би дал отговор на въпрос на какъв аероплан би летял той, тъй като това ще се пояснява като лобизъм. " Самолета не е играчка, на която аз обичам да хвърча, това е военна техника, това са бойни самолети и би трябвало най-хубавата преценка ", сподели още Попов.

Основни при приценката са три критерии. Първият е бойната или оперативна успеваемост, което е какво може да извършва самолетът, за какви задачи може да бъде употребен. Втоият критерии е цената и третият е така наречен остатъчен запас, т.е. за какъв брой време може да се употребява самолета.

Страната ни планува да придобие общо 16 самолета, което е една ескадрила.

В момента процедурата е за 8 машини. В предлагането за капиталов разход е записано, че са отделени милиард и 800 млн. лева са за тази военна техниката, като 300 млн са Данък добавена стойност. Придобиването на идващите 8 ще е по-лесно и се чакат доста по-малки разноски.

Самолетите занапред ще се създават, желанието ни е до две години да имаме техниката. Ще са нужни към 6 години, до момента в който придобием изцяло новите самолетите, т.е. с цялата бойна техника, образование, снаражение, откакто бъде утвърден договорът за тях от Народното събрание. Заради това на нас ни би трябвало най-хубавото, тъй като ще сме закъснели в противоположен случай, изясни още ген. Попов

Според проекта на Министерството на защитата до началото на декември процеса по избора би трябвало да е приключил, а началото на идната година контракта да е утвърден. Възможно е да бъде продължен процеса, тъй като е обвързван с договаряния.

Ген. Попов съобщи още, че всички, които са ангажирани с този нелек избор, би трябвало да отсеят предубежденията си и да работят умело.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР