При хранителна алергия се появява изключително неприятен дискомфорт. Тя е

...
При хранителна алергия се появява изключително неприятен дискомфорт. Тя е
Коментари Харесай

Хранителни алергии: Сериозна причина да внимавате с храните, които ядете

При хранителна алергия се появява извънредно противен дискомфорт. Тя е тип свръхчувствителност към храни. Освен нея има и хранителна нетърпимост и псевдоалергия, които са доста по-чести от същинските хранителни алергии.

Хранителните алергии се характеризират с усвояване на алергични субстанции през храносмилателния тракт, след което се развива алергична реакция в границите на няколко минути до няколко часа. Понякога миризмата на хранителен артикул е задоволителна, с цел да провокира алергична реакция.

Кои храни могат да провокират много мощна реакция на тялото?

Храни с висока алергенна интензивност са мляко, яйца, пшеница, риба, ядки, мед, гъби, пилешко, телешко, червени горски плодове, шоколад, кафе, какао, горчица, домати, моркови, цвекло и целина. А артикули с умерена алергенна интензивност са, да вземем за пример, праскови, кайсии, ориз, царевица, елда, зелени чушки, картофи, грах, свинско, пуешко и заешко.

Хранителната нетърпимост може да се развие към всяка храна, само че най-често се предизвиква от по този начин наречените хистамин-освобождаващи храни. Те включват цитрусови плодове, шоколад и шоколадови произведения, кафе, пушени артикули, оцет, горчица, майонеза и други подправки.

Псевдоалергичните реакции се предизвикват не от самата храна, а от разнообразни хранителни добавки, т.е. от оцветители, овкусители, емулгатори или консерванти. Хранителните алергии, непоносимости и псевдоалергии имат доста общи прояви: сърбеж в гърлото, който се появява след хранене, коремна болежка, гадене и повръщане и разхлабени изпражнения.

Възможни са и нарушавания на дихателната система, изразяващи се в задръстване на носа, кихане, лека хрема, пароксизмална суха кашлица, зной и задушаване. Често се появяват сърбящи обриви по кожата. Някои пациенти развиват конюнктивит, който се демонстрира със зачервяване, сърбеж в очите, сълзене. В същото време има характерности, които отличават хранителната алергия от хранителната нетърпимост и псевдоалергията.

Какви са признаците на хранителна алергия? Какви непоправими вреди може да аргументи на тялото?

Симптомите на алергия са сериозна причина да внимавате с храните, които ядете. Някои могат да бъдат рискови и да причинят непоправими вреди на здравето. Един и същ артикул може да провокира разнообразни алергични реакции при двама души даже в едно семейство.

Малки огнища на зачервяване на кожата и сърбеж би трябвало да осведомят за незначителния резултат на алергена. В този случай човек би трябвало да ограничи използването на продукта и да потърси помощ от експерт. Симптомите при умерени до тежки форми затрудняват дишането, предизвикват конвулсии, гадене, отичане и с течение на времето могат да причинят анафилактичен потрес. Рискът от гибел от анафилаксия е 10-20%.

При демонстрация на признаци на умерена и тежка степен на алергия е належащо незабавно да се обадите на кола за спешна помощ и да не се пробвате да се лекувате вкъщи. За да разберете дали някои храни са алергени за вашето тяло, уговорете среща с вашия доктор. Опитен алерголог-имунолог ще ви направи проучвания и ще проучва реакцията на вашия организъм към разнообразни храни и хранителни добавки.

Хранителните алергии, както и топлинните алергии се развиват заради погрешно действие на имунната система, вследствие на което стартират да се създават нападателни молекули, антитела, против веществата, съдържащи се в продукта. Тези антитела алармират за развиването на алергична реакция.

Проявата на положението може да бъде друга. Причините за хранителна нетърпимост също могат да бъдат разнообразни. Най-често се демонстрира дискомфорт в храносмилателната система – нарушаване на микрофлората, възпалителни процеси, болести на ендокринната система и паразитни инфекции.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР