При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две

...
При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две
Коментари Харесай

При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две седмици са извършени 6000 ареста

При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две седмици са осъществени 6000 ареста, в това число на сирийци, заяви вътрешния министър Сюлейман Сойлу, съобщи БНР, цитирайки Агенция Франс Прес.

Пред последните дни имаше медийни известия, че стотици сирийски бежанци са били изпратени назад в родината си, откакто били принудени да подпишат документ за единодушие на турски език, който те не разбирали.

„ Провеждаме интервенция от 12 юли… Хванахме 6122-ма души в Истанбул, в това число 2600 афганистанци “, сподели той пред малкия екран НТВ. Министърът уточни, че измежду арестуваните има и сирийци, само че не уточни какъв брой.

„ Когато хванем сирийци, които не са регистрирани, ги изпращаме в лагери за бежанци “, сподели Сойлу, визирайки обекти в турската гранична провинция Хатай. Той уточни, че някои сирийци „ непринудено “ се прибирали в региони на родината си, където боевете са стихнали.

В Турция има 3,5 млн. сирийски бежанци. Повечето има документ за „ краткотрайна отбрана “, която лимитира напредването им в провинцията, където са регистрирани. Сегашната интервенция е ориентирана към живеещите в Истанбул без позволение.

В понеделник коалиция от сирийски неправителствени организации разгласи, че над 600 сирийци, множеството с позволения за краткотрайна отбрана, издадени в други провинции, са били задържани в Истанбул предходната седмица и депортирани в Сирия, вместо в съответната провинция.

Сегашната интервенция се провежда от ваалията на Истанбул, който е на послушание на централното държавно управление в Анкара. Данни на ваалийството сочат, че в града на Босфора има регистрирани 547 000 сирийци.

Проучване от този месец сочи растеж на враждебността у локалните поданици към тях – от 54,5% през 2017 година на 67,7 на 100 през 2019-а.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР