При грипа е малко опасно да се правят прогнози, дори

...
При грипа е малко опасно да се правят прогнози, дори
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Днешният ден ще е пикът на грипната епидемия у нас

" При грипа е малко рисково да се вършат прогнози, даже и близки, само че в действителност досега, което следим, е че тази седмица, която завършва, в действителност днешният ден ще бъде пикът на грипната зараза ", изясни в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " известният епидемиолог проф. Мира Кожухарова.

През предходната седмица към този момент е имало висока заболеваемост у нас. Епидемия имаше на процедура в цялата страна. По нейно мнение актуалната седмица ще е върхът на грипната зараза и ще стартира да понижава броя на болните.
Проф. Мира Кожухарова: След утихване на най-големия интензитет на грипната зараза нормално се появяват затрудненията, които най-често са пневмонии.
Както всяка година, сезонният грип има идентична симптоматика. В момента по-особеното е, че са наранени децата сред 5 и 14 години, което не е напълно всекидневно.

Проф. Кожухарова подсети, че антибиотик се взима единствено тогава, когато е постановен от доктор. Вирусите не се убиват с антибиотици. Те убиват бактерии. Антибиотиците са нужни при бактериални затруднения след грип.
Проф. Мира Кожухарова: В големия % от хората грипът в действителност минава от единствено себе си в границите на 5-6 дни.
Грипът е сезонно заболяване и опциите да се разболеем от него стартират от края на септември и не престават до към март. Човек може да прекара от един вариант грипен вирус единствено един път. Проблемът е обаче, че в този сезон, с изключение на грипните вируси, циркулират и няколкостотин други вируси, които провокират сходна симптоматика.
 1895 учебни заведения в страната затвориха поради грипа 1895 учебни заведения в страната затвориха поради грипа
В 19 области в страната е прекратен образователният развой през днешния ден, като няма да се учи в 1895 учебни заведения и две детски градини, оповестиха от пресцентъра на МОН.

Близо 12 000 са инфектираните от ковид в международен мащаб от ковид. Расте броя и на умрелите. Българското държавно управление разгласи четвърта степен на заплаха.
Проф. Мира Кожухарова: По принцип обръщението да не се пътува към Китай е безусловно рационално.
Според нея държанието на нашето държавно управление е в унисон с решението на Световната здравна организация да бъде оповестена опасност за публичното здраве на международно равнище.

Професорът напомни, че ние сме се срещали с сходни обстановки през 2002-2003 година. За в този момент данните са за към двама умряли на всеки 100 болни, което е доста по-малко спрямо предходните случаи на коронавирусни инфекции.
Проф. Мира Кожухарова: Ако хванете ковид, най-вероятно е изобщо да нямате никаква симптоматика. Ако инцидентно развиете заболяване, по-вероятно е да протече леко, в сравнение с тежко. Ако развиете тежко заболяване, тогава към този момент има риск на 100 заболели да загинат двама.  Първи смъртен случай отвън Китай на инфектиран с ковид Първи смъртен случай отвън Китай на инфектиран с ковид
Първи смъртен случай отвън Китай на инфектиран с новия ковид. Той е регистриран във Филипините.
Още по тематиката Грипната конюнктура у нас Смъртоносният китайски ковид
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР